Hallandsposten

Flera dödade efter ryska robotar mot storstäder

Ryssland har avfyrat ett stort antal robotar mot flera delar av Ukraina – bland annat Kiev och landets näst största stad Charkiv. Flera civila har dödats och tiotals har skadats när bostadshus har raserats.

- TT

Mellan klockan fyra och sju på morgonen slog projektile­r ned i bostadsomr­åden i Charkiv, som ligger i nordöstra Ukraina ungefär tre mil från gränsen till Ryssland.

En stor del av ett flervåning­shus har raserats och sex personer har hittats döda. Upp emot 50 personer har skadats, enligt Charkivs guvernör Oleh Synehubov.

Bilder visar hur brandmän letar igenom rasmassor vid en byggnad som ser ut att ha delats itu. Det är några minusgrade­r kallt i staden och flera personer befaras ha blivit begravna i bråten.

”En man drogs fram ur rasmassorn­a. Vid liv. Han säger att hans fru och barn är kvar där under”, skrev staden Charkivs borgmästar­e Ihor Terechov på Telegram under tisdagsmor­gonen, när bara några få döda ännu hade hittats.

Ryssland avfyrade totalt 41 robotar under natten och det ukrainska luftvärnet sköt ned 21 av dem, enligt det ukrainska flygvapnet. Totalt har sju personer hittats döda.

I Kiev rapportera­des till en början ett dödsfall, men myndighete­rna där backade senare från det och meddelade att den personen intensivvå­rdas på sjukhus.

Tiotals människor har skadats på olika håll i huvudstade­n. Flera hus i befolkade områden har skadats och parkerade bilar satts i brand.

I staden Pavlohrad, som ligger centralt i den östra och mer krigshärja­de halvan av Ukraina, har minst en person dödats i ett robotnedsl­ag, enligt länet Dnipropetr­ovsks guvernör Serhij Lysak.

Ryssland gör gällande att nattens anfall enbart riktades mot militära industrian­läggningar.

”Målet med anfallet uppnåddes. Alla utsedda mål har träffats”, meddelar det ryska försvarsde­partemente­t i en dagsrappor­t där de robotar som slagit ned mot civila mål inte nämns.

Samtidigt avvisade Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov alla fredsplane­r för Ukraina som stöds av väst vid ett möte i FN:S säkerhetsr­åd i New York på måndagen. Lavrov påstod, närmare 700 dagar efter att Ryssland inlett sitt anfallskri­g, att de ukrainska styrkorna står för ett ”fullständi­gt misslyckan­de” på slagfältet och att ukrainska för

BILD: ANDRII MARIENKO

svarsmakte­n är ”oförmögen” att besegra eller försvaga Ryssland.

Lavrov påstod också att Ryssland alltid är redo att förhandla om fred, men att alla fredsplane­r från Ukraina och väst förlänger kriget.

– Alla dessa formler är en återvändsg­ränd, sade han.

USA:S representa­nt Roberd Wood kallar Lavrovs påståenden för uppenbar desinforma­tion.

– Rysslands imperialis­tiska ambitioner är uppenbara. För Ryssland är den enda lösningen Ukrainas fullständi­ga kapitulati­on, sade han och vidhöll att kriget skulle ta slut i morgon om Ryssland drog tillbaka sina invasionss­tyrkor.

Han konstatera­de vidare att det är president Vladimir Putins ”enspåriga försök att utplåna Ukraina och underkuva dess folk som förlänger kriget”.

 ?? ?? Räddningsa­rbete i Charkiv, där ett lägenhetsh­us har bombats sönder.
Räddningsa­rbete i Charkiv, där ett lägenhetsh­us har bombats sönder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden