Hallandsposten

Hbk-ikonen gör en oväntad comeback

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Jan Jönsson, 63, har varit klubblös sedan han lämnade Stabaeks herrrar 2021. Nu berättar Halmstads Bk-legendaren om den oväntade comebacken i Osloklubbe­n – som damlagsträ­nare. – Det som öppnade upp för det är att Zara rörde på sig. Annars tror jag inte att frågan hade varit så aktuell för mig, säger han.

Zara är dottern och förra Hbk-anfallaren Zara Jönsson, 23, som spelade för Stabaek under tre och en halv säsong innan hon nyligen gick vidare till Djurgården i damallsven­skan.

Samtidigt stod Stabaek – som slutade femma i Toppserien i fjol – utan tränare sedan Petter Belsvik slutat.

Då gick frågan till Jan Jönsson, som tränade Stabaeks herrar 2005– 2010 och 2019–2021 med mästerskap­sguldet 2008 som topp.

– Att komma och träna och dottern – det är inget som är förbjudet enligt lagen tror jag, men det hade nog inte varit aktuellt för min del. Men det öppnade upp sig en vakans och det är ju ”min” klubb och lite hemmaplan i Norge, så då var det inte så lång dialog vi hade på den, säger han till HP.

Jan Jönsson fortsätter:

– Jag var ganska lättöverta­lad, för jag har funderat på det här med damlag ett tag och det har varit lite på agendan. Jag har varit över i England och pratat och jag har pratat med en klubb i Sverige också på högsta nivå.

– Sedan har jag kvar boendet här uppe i Oslo och jag har följt Toppserien de sista åren naturligt genom att Zara har spelat där. Så därför var det lite spännande och intressant. Det är både nytt och gammalt för mig samtidigt.

Det har varit snabba ryck för Jan Jönsson, som presentera­des till en stående ovation på Stabaeks årsfest i fredags kväll, gjorde sin första träning i måndags kväll och leder sitt nya lag i matchspel för första gången i en träningska­mp mot Hönefoss på fredag.

Jönsson har en lång tränarkarr­iär i Sverige, Norge och Japan bakom sig, men har inte tränat något lag sedan han lämnade Stabaeks herrar sommaren 2021.

Vad har du gjort sedan dess?

– Profession­ellt så har jag förkovrat mig genom att följa med på både herr- och damsidan. Det har varit en del mästerskap och jag har som sagt varit över i England också och tittat på en del live-matcher med damer som kunde vara aktuellt. Så jag har följt med och vidgat det från att tidigare ha fokuserat på herrar till att vara nyfiken på damerna också på toppnivå. Damfotboll­en är i en enorm utveckling.

Vad hoppas du uppnå med Stabaek?

– Att försöka bli bättre i utveckling­en här. Sedan är det några dubbelsats­ande (klubbar) här precis som det är i Sverige, som kanske ligger före eller har större resurser. Men vad som kittlar är ungefär som på pojksidan, att det är en bra akademi som växer fram här – Stabaek är känt för det. Det gäller att försöka sträcka på sig och att sträcka på prestation­erna.

Du fyller 65 år i maj nästa år. Ser du detta som ditt sista tränarjobb?

” Vad som kittlar är ungefär som på pojksidan, att det är en bra akademi som växer fram här – Stabaek är känt för det.

Jan Jönsson

– Det kan det vara, men det behöver inte vara det heller. Det känns väldigt bra i den nygamla miljön så här långt och det är skönt att vara i gång. Men jag ser det inte som en definitiv slutpunkt utan det får tiden utvisa.

Jan Jönsson är Halmstads BK meste A-lagsspelar­e genom tiderna med 557 matcher i den blå tröjan. Han tränade HBK:S herrlag 2015–2017 och var därefter även manager i klubben under en kort period.

 ?? ARKIVBILD: SVEIN OVE EKORNESVÅG ?? Halmstads Bk-legendaren Jan Jönsson är ny tränare för damlaget i norska Stabaek, där han tidigare har tränat herrlaget under två sejourer med ett guld 2008 som bäst.
ARKIVBILD: SVEIN OVE EKORNESVÅG Halmstads Bk-legendaren Jan Jönsson är ny tränare för damlaget i norska Stabaek, där han tidigare har tränat herrlaget under två sejourer med ett guld 2008 som bäst.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden