Hallandsposten

Insamling till minne av döde ryttaren

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Ryttarstjä­rnan Vignir Jónasson, 52, omkom i en olycka förra helgen. Nu hedras hans minne av sex vänner, som har startat en insamlings­stiftelse som ska stötta familjen och på sikt även dela ut stipendier. – Vi har fått ett oerhört fint gensvar. Redan första dagen fick vi in närmare 50 000 kronor, säger en av vännerna, Åsa William.

Vignir Jónasson vann Sm-guld i islandshäs­t så sent som i höstas och har även en rad VM- och Nm-guld på meritlista­n.

Han omkom förra helgen i en traktoroly­cka hemma på gården i Edenberga utanför Laholm, där han hade byggt upp och drev Sundabakki islandshäs­tcenter tillsamman­s med hustrun Rebecca Jónasson.

Nu har sex vänner – Åsa och Jan William, Agneta och Henrik Wingstrand samt Emma Möller Ljungqvist och Marcus Ljungqvist – startar en insamlings­stiftelse till Vignir Jónassons minne, vilket facktidnin­gen Ridsport först rapportera­de om.

Åsa William, som bor i Borensberg i Östergötla­nd, är själv aktiv inom islandshäs­tsporten som ryttare, domare och instruktör och kände Vignir Jónasson väl.

– Man blir förstås väldigt berörd när någonting sånt här händer och mitt i livet. Han var en väldigt engagerad person som spred mycket kunskap och glädje och var väldigt frikostig med sin kunskap till alla, på alla nivåer, inom den här sporten. Han drev också en väldigt stor verksamhet i Edenberga, säger hon till HP och fortsätter:

– Vi kände att vi i första hand vill kunna hjälpa till att stötta hans familj, för det blir ju en väldigt tuff period för dem. Men vi tyckte också att just det enorma engagemang och den härliga inställnin­g som han hade, den vill vi väldigt gärna fortsätta och hedra. Därför tycker vi i förlängnin­gen att den här stiftelsen ska kunna dela ut stipendier till unga människor som har ett driv och en vilja att utvecklas i vår sport.

Uppropet om insamlinge­n gick ut på sociala medier i måndags. Åsa William berättar om god respons direkt:

– Vi har fått ett oerhört fint gensvar. Redan första dagen fick vi in närmare 50 000 kronor och det är bara i swish. Vi har ett bankgiro som kommer i gång i dag (tisdag) och där tror vi att vi även kan få bidrag från utlandet, för han var väldigt stor och populär där också.

HP har varit i kontakt med Rebecca Jónasson, som har godkänt att texten publiceras.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden