Hallandsposten

Hammers talangfabr­ik siktar mot Sm-slutspelet

- Matthias Bengtsson mb@hallandspo­sten.se

Ingen A-pojklag i Hammers historia har sedan konkursen 2005 tagit sig vidare till semifinal i Sm-kvalspelet – fram tills nu. Laget som består av killar födda 2008 och 2009 har nu siktet inställt på att försöka ta sig hela vägen till Sm-slutspel. – Det hade varit helt galet och riktigt kul, säger 15-årige Karl Emvall.

Halmstad Hammers har på senare tid tagit fram en rad talanger som senare tagit sig hela vägen till SHL och även landslaget.

Backen Samuel Johannesso­n har en stor roll i Örebro och har även fått chansen att represente­ra Tre Kronor och forwarden Oskar Pettersson har den här säsongen tagit en plats i Rögle och var med och vann Jvm-silver med Sverige tidigare i januari.

Dessutom har 15-årige Nils Bartholdss­on i Rögles organisati­on tagit en plats i Tre Kronors U16-landslag.

– Det är jättekul att de har oss som moderklubb och att se att det går att komma från de här mindre klubbarna och göra bra ifrån sig för att senare ta nästa steg, säger Hammers sportansva­rige Niklas Söderström.

Hur jobbar ni i Hammers med talangutve­cklingen?

– Vi försöker vara så proffsiga som möjligt och ge dem så bra möjlighete­r som möjligt att kunna fortsätta här. Sen är det jättesvårt att konkurrera med alla NIU (Nationell idrottsutb­ildning) men vi försöker att få så många som möjligt att stanna här och fortsätta sin utveckling hos oss.

– Vi har bra förutsättn­ingar med flera isytor. De har chansen att vara på isen mycket och jag tror att friåkning är otroligt viktigt. Lagträning­en är såklart jättevikti­g men det här att man vill hänga kvar på isen efteråt eller köra på en lördag eftermidda­g och lattja tror jag är jättenytti­gt.

Hammers har under en längre tid haft svårt att behålla sina mest talangfull­a spelare då flera av dem valt att gå till Rögle.

– Vi vill gärna att Rögle ska låta de vara tills A-pojkstiden är över tills de verkligen ska ta sig in på NIU. Att de ska slippa att pendla när de går i nian. Sen är det inte vi som styr det men vi hade gärna sett att de väntade för ibland kommer de dit lite för tidigt och helt plötsligt kommer några inte in på NIU och det vill vi undvika.

Klubben har nu en riktigt spännande och talangfull årsklass på gång.

A-pojklaget (killar som är 15 och 16 år gamla) har stått för något unikt den här säsongen. Laget har tagit sig vidare till semifinal i Sm-kvalspelet vilket är första gången i Hammers historia sedan konkursen 2005.

– Det är en väldigt spelglad grupp som spelar en rolig ishockey och som har väldigt kul tillsamman­s både på och utanför isen. Det är väl det som har varit framgången, att vi har varit väldigt kreativa i vårt sätt att spela ishockey och löser många situatione­r på ett bra sätt, säger huvudträna­re Lucas Andersson Marin.

– Själva gruppen är väldigt rolig att ha att göra med och jag har alltid ett leende på läpparna när jag kommer ner till hallen och träffar killarna. De är ödmjuka och ambitiösa.

Vad tror du det betyder för föreningen att ni har den här framgången?

– Jag skulle säga att det här betyder väldigt mycket för föreningen på så sätt att det blir ett skyltfönst­er att det går att göra något bra med små medel.

Laget besegrade Karlskrona i kvartsfina­len och möter nu Vita Hästen i semifinale­n, som avgörs i ett dubbelmöte.

– Det är jättekul och roligt både för föreningen men även för spelarna och ledarna i laget. Det är många spelare som är talangfull­a i det här laget, berömmer Niklas Söderström.

En av de många talangfull­a spelarna är 15-årige Karl Emvall och han tycker laget gjorde sina bästa matcher hittills den här säsongen i kvartsfina­len mot Karlskrona och framhåller den sammanhåll­ning man har i truppen.

– Det var grymt kul att vi vann och jag tycker vi spelade bra i båda matcherna. Det är vår bästa prestation under hela säsongen hittills. Det var grymt skönt att vinna. Vi har bra lagsammanh­ållning och när man är i skolan så längtar man att komma hit till träningen, säger Emvall.

Vad tror ni om era chanser mot Vita Hästen?

– Många tror säkert att Vita Hästen ska vinna i och med att de spelar en serie högre än oss men jag tror vi har goda chanser.

Skulle laget besegra Vita Hästen så väntar antingen Stenungsun­ds HF eller Linköping i finalen och skulle Hammers vinna även den så är man klara för Sm-slutspel.

– Ställs vi mot Linköping kommer det bli en tuff match och då krävs det att alla spelar på personbäst­a.

Vad hade det betytt för er om ni lyckas ta er hela vägen till Sm-slutspel?

– Det hade varit helt galet och riktigt kul, avslutar Emvall.

 ?? BILDER: MATTHIAS BENGTSSON ?? Hammers A-pojkslag (killar som är 15 och 16 år gamla) har stått för något unikt den här säsongen. Laget har tagit sig vidare till semifinal i Sm-kvalspelet vilket är första gången i Hammers historia sedan konkursen 2005.
BILDER: MATTHIAS BENGTSSON Hammers A-pojkslag (killar som är 15 och 16 år gamla) har stått för något unikt den här säsongen. Laget har tagit sig vidare till semifinal i Sm-kvalspelet vilket är första gången i Hammers historia sedan konkursen 2005.
 ?? ?? Lucas Andersson Marin tog över som huvudträna­re inför säsongen. Han tror att framgången som hans lag har haft betyder mycket för föreningen.
Lucas Andersson Marin tog över som huvudträna­re inför säsongen. Han tror att framgången som hans lag har haft betyder mycket för föreningen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden