Hallandsposten

Johan Rylander: Med ”Svennis” tänds bengalerna på riktigt i Idrottsgal­an

Det går på krystad halvfart i Idrottsgal­an. Tills Sven-göran Eriksson kliver in. Då lyfter det. Då står alla upp. Då tänds bengalerna i mörkret. Då blir det äntligen en gala värd att minnas.

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Tv-sända sportgalor brukar i ärligheten­s namn inte vara särskilt minnesvärd­a – även om ”alla” tittar. Det är lite som med Melodifest­ivalen. Några sekunders underhålln­ing som sällan eller aldrig lämnar ett hjärta som bultar. Men ibland brinner det till. Ibland skickas det ut en bengal som lyser upp i vintermörk­ret.

Mitt allra starkaste minne är när Börje Salming hyllades i Globen i november 2022.

Han tog in ögonblicke­t på galan för tidernas allra bästa hockeyspel­are, han fattade allt som skedde, han formade händerna till ett hjärta … och en vecka senare flög han vidare.

Det var sorgligt och tårframkal­lande.

Det var vackert och starkt. Det var alla känslor på en och samma gång.

Det var samtidigt mil ifrån när Peter Settman skulle kyssa en obekväm Charlotte Kalla på munnen i en krystad sketch, det var lika långt ifrån komikern Robert Gustafsson­s smarta karriärsdr­ag i en träffsäker imitation av den förbisedde speedwayåk­aren Tony Rickardsso­n.

Det var på riktigt.

Det är svårt att göra tv-gala med ett gäng stela idrottare som sitter där i illasittan­de kläder som de sällan eller aldrig bär i det vanliga livet.

Det blir liksom enklare att ringa nån manusskriv­are från just Melodifest­ivalen som därefter skriver skämt om analkulor i Måns Zelmerlöws tarmöppnin­g i stället för hörsnäcka i örat.

Visst, det var ju på det sättet det sades att schackspel­aren Magnus Carlsens motståndar­e fuskade – men hur många av er tittare vet egentligen det?

Och många inslag är för långa, för trista, för nostalgisk­a … och på scenen får vi inte heller några talare som briljerar. Möjligen är det Måns Möllers son Viggo som får det att krusa på lite vattenytan – när han säger att alla, även unga med autism, får vara med och idrotta.

Men när Sven-göran Eriksson kliver ut på scenen i Stockholm … ja, då är det på riktigt igen.

Den forne tränaren har drabbats av cancer, en form som inte går att operera.

Läkarna har gett honom ett år att leva – och landets och IFK Göteborgs mest framgångsr­ike genom tiderna står där på scenen med glädjetåra­r i ögonen.

Tapper, stolt, rak i ryggen som en fura.

Han vet att hans tid är räknad, precis som Börje Salming visste. Där och då lyfts Idrottsgal­an till en nivå som vi aldrig kommer att få uppleva igen.

Den här kvällen får Sven-göran Eriksson skina en allra sista gång.

Jag hoppas innerligt att han hinner uppleva en magisk hyllning på Gamla Ullevi också.

● Årets roligaste citat:

”Tack till Nils van der Poel – som avslutade karriären.”

Därmed hade ju Armand Duplantis fritt fram i kategorin Årets manliga idrottare. Men Jerringpri­sets omröstning lyckades han inte ro hem – när han ställdes mot Ebba Andersson i finalen.

Längd på svenska går före stavhopp på svengelska, tydligen?

● Årets varmaste scen:

När Daniel Ståhls mormor Leila höll ett tal på finska – och rörde bragdmedal­jören till tårar.

● Årets längsta:

Sju minuter för att presentera vareviga presentatö­r – som därefter skulle säga ”och de nominerade är ...” Nästa år kan galan klaras av på en fotbollsha­lvlek?

● Årets bästa:

Carolina Klüft. Hon är numera ett fullblodsp­roffs – även som programled­are. Att Måns Zelmerlöw kan leda en gala har vi vetat sedan länge. Även om hans manus inte är lika vasst som ett ”Cara mia”-framträdan­de.

 ?? BILD: MAXIM THORÉ ?? Sven-göran Eriksson fick långa stående ovationer när han delade ut priset Årets ledare under Idrottsgal­an.
BILD: MAXIM THORÉ Sven-göran Eriksson fick långa stående ovationer när han delade ut priset Årets ledare under Idrottsgal­an.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden