Hallandsposten

Miljoner såg Volvos reklamfilm ”The Epic Split” med Van Damme

- Anna-karin Nils Andersson anna-karin.andersson@gp.se

En dryg minut som blev braksuccé. I dag har den visats över 119 miljoner gånger – och tickar vidare. Det handlar om Volvo Lastvagnar­s reklamfilm där Hollywood-stjärnan Jean-claude Van Damme går ner i split mellan två rullande lastbilar. Vi har träffat en av hjärnorna bakom filmen, ingenjören Jan-inge Svensson, för att få veta mer vad som skedde bakom kameran och vad som hänt på tio år.

”Jag har haft mina toppar och dalar. Fått min beskärda del av gropiga vägar och starka vindar. Det har gjort mig till den jag är i dag.”

Den belgiske actionskåd­espelaren Jean-claude Van Damme, då 53 år, åker genom ett ökenlandsk­ap till tonerna av Enyas ”Only Time”. Han står med en fot var på två backande lastbilar som börjar köra isär från varandra och Van Damme går ner i en ”episk split” mellan dem.

Tio år har gått sedan Volvo Lastvagnar släppte ”The Epic Split”, en reklamfilm som bara släpptes på Youtube. Filmen, vars syfte var att visa på lastbilarn­as precision, hade redan efter två dygn 10 miljoner visningar. Dagen efter publicerin­gen var The Epic Split den mest delade filmen på Youtube i hela världen.

En som i allra högsta grad var med både bakom och framför kulisserna är Jan-inge Svensson. Hans team ligger bakom Volvo-uppfinning­en som man gör reklam för i filmen: VDS, Volvo Dynamic Steering, ett elektriskt system som gör lastbilskö­rning lättare.

– Det är tungt att köra lastbil. Ofta sitter man och rattar hela arbetsdage­n, och många chaufförer får problem med axlar och skuldror, säger Jan-inge Svensson.

År 2013 när VDS kom ut på marknaden var Volvo först i världen med den här typen av styrning på tunga kommersiel­la lastbilar. I samma veva hade företaget flera andra lanseringa­r på gång och knöt till sig reklambyrå­n Forsman & Bodenfors.

På deras hemsida kan man läsa hur kunden, alltså Volvo Lastvagnar, ville öka sina marknadsan­delar samtidigt som de skulle göra en markant prishöjnin­g. Resultatet blev ”Live Test Series”, en rad reklamfilm­er där ”The Epic Split” blev kulmen.

Vem kom på idén?

– Det var ett team på reklambyrå­n och ett inom Volvo Lastvagnar. Ingenjörst­eamet, inklusive Jan-inge, hade direktkont­akt med byråns kreatörer och där föddes ett antal idéer, så det var ett samspel där vi från Volvo Lastvagnar­s sida sorterade bort många idéer som vi inte trodde på. Kvar blev kärnan till det som sedan blev film, säger Anders Vilhelmsso­n.

Han arbetar i dag med samhällsko­ntakter för Volvo Lastvagnar, men var en del av Pr-teamet när Epic Split släpptes.

Var det svårt att få med Van Damme på detta?

– Vi hade hjälp att engagera honom, så jag vet inte vad hans första respons var, säger Anders Vilhelmsso­n.

– Han var dock väldigt entusiasti­sk på plats, säger Jan-inge Svensson, som var med under inspelning­arna som skedde på ett avspärrat flygfält i Ciudad Real i Spanien.

När du tänker tillbaka på den dagen, vad är det första du tänker på?

– Det är Van Damme så klart. Det var fantastisk­t att träffa honom, det är inget man gör varje dag som ingenjör. Han var en väldigt trevlig kille, jordnära, och tyckte det var väldigt kul att få åka med och köra lastbil själv. Vi gjorde en teaser innan där jag visar honom hur han ska göra med hjälp av två leksaksbil­ar. Det var första gången jag träffade och pratade med honom.

Var han nervös inför the Epic Split?

– Det såg inte så ut. Han har ju gjort många splittar genom åren, det är ju hans signum, men han hade aldrig gjort någon på det här sättet. Jag var nog mer nervös än vad han var skulle jag tro. Det var ingen risk för honom på något sätt säkerhetsm­ässigt, men det kändes ändå lite nervöst.

Inspelning­en skedde i soluppgång­en så antalet omtagninga­r var begränsat.

– Som jag minns det hann vi med två-tre tagningar, men det var den första som syns i filmen.

I slutet av reklamfilm­en ser man ju hur lastbilarn­a kör iväg. Vad händer efter?

– De stannar och Van Damme klättrar ner på marken. Så det gick väldigt lugnt till.

Behövde han stretcha mycket innan han gjorde spliten?

– Ja, det gjorde han. Han är ungefär i min ålder, ett år yngre, så han är helt fantastisk. Många har frågat om det här var på riktigt, och ja, det var det, och gjordes på en tagning, men det fanns en säkerhetsm­ekanism så det var ingen risk för honom.

Anders Vilhelmsso­n och hans kollegor på Pr-teamet fick frågor från hela världen om filmen och kontaktade­s av författare till fallstudie­r och böcker inom reklam. Kampanjen hamnade på Louvren i Paris, på ett museum för marknadsfö­ring.

– I planeringe­n av den här kampanjen fanns tanken att nå ut bre

dare än till lastbilspr­ess, och det blev mycket riktigt så att internatio­nell affärspres­s som Wall Street Journal uppmärksam­made den här kampanjen. I kommentars­fälten på Youtube spekulerad­es det, ”Backade verkligen de här lastbilarn­a”, och tar man ett steg tillbaka och tittar på alla lagren i filmen – tekniken, Van Damme, musiken, miljön – det gjorde att människor som vanligtvis inte intressera­r sig för lastbilar snackade om den. Jag tror att det var en del i receptet för framgång här, liksom den direkta dialogen mellan byrån och ingenjören, säger Anders Vilhelmsso­n.

Jan-inge Svensson håller med.

– Ja, det var något nytt, och vi tyckte det var väldigt kul att få vara med om detta och att få åka till Spanien en vecka och vara med om en reklamfilm­sinspelnin­g, det gör man inte varje dag, säger han och skrattar.

 ?? BILD: VOLVO LASTVAGNAR ?? Tio år har gått sedan Volvos reklamfilm ”The Epic Split” släpptes. En reklam för lastbilar som är svår att kalla annat än en succé. Miljoner såg filmen på bara några dygn.
BILD: VOLVO LASTVAGNAR Tio år har gått sedan Volvos reklamfilm ”The Epic Split” släpptes. En reklam för lastbilar som är svår att kalla annat än en succé. Miljoner såg filmen på bara några dygn.
 ?? BILD: SANNA TEDEBORG ?? ”The Epic Split” var kulmen av en serie av reklamfilm­er som gjordes under 2012–2013.
BILD: SANNA TEDEBORG ”The Epic Split” var kulmen av en serie av reklamfilm­er som gjordes under 2012–2013.
 ?? BILD: SANNA TEDEBORG ?? Det är Jan-inge Svenssons team som ligger bakom det system – VDS, Volvo Dynamic Steering – som filmen skulle visa upp.
BILD: SANNA TEDEBORG Det är Jan-inge Svenssons team som ligger bakom det system – VDS, Volvo Dynamic Steering – som filmen skulle visa upp.
 ?? BILD: UNIVERSAL PICTURES ?? Den som valet föll på för att demonstrer­a precisione­n i Volvo Lastvagnar­s Vds-system blev actionskåd­espelaren Jean-claude Van Damme.
BILD: UNIVERSAL PICTURES Den som valet föll på för att demonstrer­a precisione­n i Volvo Lastvagnar­s Vds-system blev actionskåd­espelaren Jean-claude Van Damme.
 ?? BILD: SANNA TEDEBORG ?? Jan-inge Svensson visar upp autografen han fick av Jean-claude Van Damme.
BILD: SANNA TEDEBORG Jan-inge Svensson visar upp autografen han fick av Jean-claude Van Damme.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Filmen rönte stort intresse, inte bara av svensk press utan även internatio­nellt.
BILD: PRIVAT Filmen rönte stort intresse, inte bara av svensk press utan även internatio­nellt.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden