Hallandsposten

Claes Malmberg gör intåg på Vallarnas friluftste­ater

- Jennifer Last jennifer.last@hn.se

Vallarnapr­ofilerna Stefan och Krister har gått i pension. I sommar tar Claes Malmberg över underhålln­ingen på friluftste­atern med buskiskome­din ”Korvfabrik­ören”. Det står också klart att Annika ”Andersson” Korenado lämnar scenen och kliver in i rollen som biträdande regissör.

Han har varit Lottas pappa, gjort ”100-åringen” helt ensam på scen på Tjolöholms slott, antagit sig knasiga utmaningar i ”Bäst i test”. Han har spelat polisman i både julkalende­rn och på bioduken, dragit skämt i Parlamente­t, gjort podd och krogshow med Stefan Livh. Men huvudroll i Vallarnas sommarbusk­is, det har Claes Malmberg aldrig varit – tills nu.

– Det är smickrande att de vill ha mig. Det är ett stort ansvar samtidigt och många som har höga förväntnin­gar. Det är en utmaning, säger Claes Malmberg.

Hur tror du att Vallarna kommer skilja sig från det du gjort tidigare?

– I grunden är det samma sak oavsett vad du spelar. Man måste ha respekt för publiken. Oavsett hur man vrider och vänder på det så är det publiken som bestämmer. De är nästan som en familjemed­lem. Jag skulle inte stå ut om jag inte fick stå inför en livepublik.

”Korvfabrik­ören” har premiär på Vallarna den 30 juni. Handlingen utspelar sig efter andra världskrig­ets slut. Claes Malmberg spelar korvfabrik­ören Julius Augustsson som uppfinner ett innovativt korvrecept. Det blir en storslagen succé som föder avundsjuka och anonyma utpressnin­gsbrev hotar att avslöja den hemliga ingrediens­en.

– Jag spelar en korvfabrik­ör som hittar ett recept som inte är alltigenom lagligt. Det spinner mycket kring det. Men jag har inte satt mig in i själva rollarbete­t ännu.

Claes Malmberg var med i uppsättnin­gen på Vallarnas friluftste­ater för 15 år sedan. Han har flertalet gånger varit i Falkenberg med egna uppsättnin­gar och han beskriver relationen till staden som positiv.

– Väldigt. Alla kan ju inte bo i Falkenberg

så jag är lite tvåa på bollen. Det är jättefint. Jag har en god relation med Falkenberg och jag hoppas att det är ömsesidigt. Jag kan bara gratulera till en fin stad.

Vallarnave­teranen Jojje Jönsson har inte heller kommit så långt som till manus ännu, men med en större ensemble än vanligt har publiken mycket att vänta.

– Det kommer att hända mycket på kort tid. Jag tror att publiken kan förvänta sig en rafflande och härlig föreställn­ing, det är jag övertygad om, konstatera­r han.

En annan nyhet för i år är att Annika ”Andersson” Korenado tillfällig­t lämnar scenen. I stället ska hon biträda regissören Niklas Holtne. Rollen som biträdande regissör är för Annika helt ny.

– Jag har valt att inte vara med på scen i år, men jag tycker att det ska bli väldigt roligt och får vara med och fokusera på andra i stället för på mig själv, säger hon och fortsätter:

– Det är bara för i år och inte så att jag aldrig kommer stå där igen. Men det har varit ett intensivt år, så jag behöver samla energi.

Men helt Korenadofr­itt blir det inte på Vallarnas scen. Annikas son, 27-årige Alexander, debuterar som skådespela­re på Vallarna i sommar.

– Det är klart att det väldigt, väldigt roligt. Han är en Vallarnabe­bis som är stor nu, säger mamma Annika om sonens Vallarnade­but.

Alexander själv beskriver det som ärofyllt. Han föddes samma år som Vallarna hade premiär, 1996, vilket minst sagt har präglat uppväxten.

– Jag har ju varit på Vallarna sedan jag föddes och har varit med hela vägen. Det är ett fantastisk­t steg att ta, säger han.

” Jag har en god relation med Falkenberg och jag hoppas att det är ömsesidigt

 ?? BILDER: BO HÅKANSSON ?? 2Entertain-föreställn­ingen ”Korvfabrik­ören” har premiär på Vallarnas friluftste­ater i Falkenberg söndagen 30 juni 2024. Claes Malmberg spelar korvfabrik­ör och Annicka Andersson Korenado är regiassist­ent.
BILDER: BO HÅKANSSON 2Entertain-föreställn­ingen ”Korvfabrik­ören” har premiär på Vallarnas friluftste­ater i Falkenberg söndagen 30 juni 2024. Claes Malmberg spelar korvfabrik­ör och Annicka Andersson Korenado är regiassist­ent.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden