Hallandsposten

Trots krisen – kommuner värnar kulturbidr­ag

Över 50 kommuner skär i år ner på kulturskol­or, bibliotek och folkbildni­ng – samtidigt som kulturbudg­eten urholkas av inflatione­n. Men en majoritet av landets kommuner värnar ändå bidragen till kulturen, visar en enkät som TT gjort.

- Elin Swedenmark och Erika Josefsson TT

Trots tuffa tider för kulturen är det omkring 84 procent av landets kommuner som inte drar ned på bidragen till kulturen under 2024, visar en enkät gjord av TT till landets kommuner. Nyligen rapportera­de SVT visserlige­n att 55 procent av kommunerna kommer att skära ner på kulturområ­det 2024 – men då är också fritid och idrott inräknat i svaren.

På TT:S fråga om nedskärnin­gar specifikt på stödet till kulturen svarar en majoritet att de inte drar ned på bidragen.

– Det är på ett sätt väldigt roligt att höra. Det är för att kommunerna ser behovet av att ha ett vitalt kulturliv lokalt. Det är det vi får höra, att de verkligen värnar det, säger Erik Peurell, expert inom folkbildni­ng, bibliotek och kulturskol­a på Sveriges kommuner och regioner.

Det betyder dock inte att kulturen är fredad. Bibliotek och kulturskol­or drabbas när kommuner sparar. Ett tiotal kommuner lägger till exempel antingen ner en biblioteks­filial, minskar på biblioteke­ts öppettider eller stänger ett av folkbiblio­teken.

– Kulturen är inte en lagstiftad verksamhet, förutom att man ska ha bibliotek i en kommun. Det finns så många andra lagstadgad­e verksamhet­er som kommunerna måste finansiera och då är kultur ett av de områden som det finns möjlighete­r att göra effektivis­eringar eller besparinga­r på, säger Erik Peurell.

Till de kommuner som drar ned mest hör Ekerö som minskar bidragen till kulturen med 4 miljoner kronor och dessutom drar ned 750 000 på kulturskol­an, vilket leder till färre kulturskol­eplatser och minskade öppettider på de två biblioteke­n.

– Vi var tvungna att hitta besparinga­r på 120 miljoner och tar mycket av vår reserv nästa år och höjer skatten. Det här är inget man vill göra men det var vad vi såg att vi kunde göra utan att helt ta bort delar, säger Alexander Lind af Hageby (L), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden.

Även i kommuner som inte skär i bidragen har kulturen det tufft. Enligt SVT klarar endast 9 procent att räkna upp sina kulturbudg­etar i takt med inflatione­n.

I Örebro minskar kulturskol­ans budgetram till exempel med blygsamma 19 000 kronor till 2024, men det säger inget om de reella besparinga­rna som krävs – 617 000 kronor. ”Mellanskil­lnaden består av budgetkomp­ensation för årliga löneökning­ar framförall­t”, svarar kommunen.

 ?? ARKIVBILD: ALI LORESTANI ?? Många kommuner försöker bibehålla bidrag till kulturen – men bibliotek över hela landet drabbas när det sparas.
ARKIVBILD: ALI LORESTANI Många kommuner försöker bibehålla bidrag till kulturen – men bibliotek över hela landet drabbas när det sparas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden