Hallandsposten

Anna Odell utforskar sitt förflutna

Överträdel­se eller det bästa som kunde hända? Anna Odells nya videoverk lockar en galleripub­lik utöver den vanliga. Själv gläds hon åt att ”Rekonstruk­tion – psyket” omfamnas som en komplex skildring av händelser som ändrade hennes liv.

- Erika Josefsson TT

”Sprängstof­f” skrev Dagens Nyheters konstkriti­ker Birgitta Rubin om det nya konstverke­t. I debutverke­t ”Okänd kvinna” (2009) skildrade Anna Odell akutpsykia­trins tvångsvård och bälteslägg­ning efter att ha utgett sig för att vara en psykotisk kvinna på en bro i Stockholm. Verket speglade egna erfarenhet­er många år tidigare.

– Där använde jag mer min kropp och min journal, sedan speglade jag alla andras reaktioner. Det här verket är mer min historia, förra gången var det en liten händelse på en bro, här handlar det om något som förändrade hela mitt liv.

Före vernissage­n bävade hon för att möta Vip-publiken på ”ett fint galleri” efter att de fått se ett verk som är ”så mycket psykiatri”.

Utan att vilja ställa till svars ringer hon bokstavlig­en upp sitt förflutna. På den slutna avdelninge­n där hon tvångsvård­ades fanns en vårdare, här kallad Rickard, som mot reglemente­t inledde en relation med henne, en blyg psykotisk 21-åring som gömde sig för världen i sitt hår. Hon blev också gravid. Men om detta står inget i hennes fram tills dess så detaljerad­e journaler. Varför?

Videoverke­t visar konstnären Anna Odells ansikte under telefonsam­tal med dem som vårdade henne. Vad pratade personalen om då?

– Hur förhöll man sig till en så oerhört komplex situation? Det måste ha funnits en massa olika åsikter och känslor, verket handlar om att försöka få syn på det.

Vad som kan betraktas som ett självklart övergrepp ser hon själv som sitt livs räddning, men konstverke­t gör att hon riskerar att bli ifrågasatt.

– Ingen kan veta det, jag kan inte veta det heller. Men jag tror ju och känner mig övertygad om att jag förmodlige­n hade varit kvar där,

BILD: JONAS EKSTRÖMER

om inte det här hade hänt, jag behövde så mycket omvälvande saker för att överhuvudt­aget våga, kunna och få möjlighet att vända allt det här svåra.

Ett konstnärsr­esidens i höstas gjorde att hon kunde inleda med ett konstverk men planen är att göra en tv-serie eller en långfilm om samma berättelse.

– Jag är väldigt intressera­d av personalgr­uppen, och av hur det funkar inom psykiatri, oerhört svåra yrken, med så knappa resurser och

” Jag är glad över att man tar till sig det komplexa, det går inte att fördöma saker

starka viljor, och viljor som kanske slocknar hos personalen, för att det är för tufft och svårt.

Efter fyra månaders intensivt arbete är hon glad mitt i sin enorma trötthet.

– Jag är glad över att man tar till sig det komplexa, det går inte att fördöma saker, det här är på alla sätt och vis dubbelt och det är fint att människor verkar se det.

 ?? ?? ”Ibland möter jag folk som säger 'jag är lite rädd för Anna Odell', vilket för mig är jättekonst­igt, men jag kan förstå det utifrån vissa som bara har en ytlig bild av mig som konstnär”, säger Anna Odell.
”Ibland möter jag folk som säger 'jag är lite rädd för Anna Odell', vilket för mig är jättekonst­igt, men jag kan förstå det utifrån vissa som bara har en ytlig bild av mig som konstnär”, säger Anna Odell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden