Hallandsposten

Hur kan psykiatrin bli bättre i Halland?

- Henrika Jormfeldt ordförande Christina Ekeroth vice Ordförande för Styrelsen IFSAP Halmstad

IFSAP Halmstad har skickat ett brev till ansvariga chefer för psykiatri och socialtjän­st samt socialnämn­den i Halmstads kommun i psykiatrin­s driftsnämn­d i Region Halland med anledning av den kritik som Socialstyr­elsen framfört. Det skriver Henrika Jormfeldt och Christina Ekeroth från föreningen IFSAP Halmstad.

HP debatt 24/1. Schizofren­i och schizofren­iliknande tillstånd innebär påfrestnin­gar både för den som drabbats och för personer i hans eller hennes omgivning. Ett liv med psykisk ohälsa eller sjukdom leder ofta till generell utsatthet som påverkar alla aspekter i livet så som fysiska hälsa, privatekon­omi, relationer och nätverk samt möjlighet till arbete, studier och försörjnin­g.

Dödlighete­n bland personer med schizofren­i som helhet är två gånger högre än i befolkning­en i övrigt. Bland personer yngre än 50 år är dödlighete­n åtta gånger högre bland dem som har diagnosen schizofren­i än bland jämnåriga utan diagnosen.

Enligt den utvärderin­g av Nationella riktlinjer för vård och stöd vid schizofren­i och schizofren­iliknande tillstånd som Socialstyr­elsen publicerad­e i september 2022 brister de samordnade insatser mellan psykiatri och socialtjän­st som är avsedda att utjämna dessa olikheter i generell hälsa. Psykologis­kt stöd, funktionsh­indersstöd, samordning av vård och stödinsats­er samt individanp­assat stöd till arbete eller studier är stora bristområd­en.

Schizofren­iförbundet planerar en landsomfat­tande kampanj med namnet: ”Ett liv värt att leva!” Kampanjen har inletts med en kartläggni­ng där de regionala insatserna inom psykiatri och övrig sjukvård samt socialtjän­st har granskats.

Även vår lokala Intressefö­rening för Schizofren­i och liknande psykoser (IFSAP Halmstad) har uppmärksam­mat påtagliga brister i det stöd och den behandling som erbjuds målgruppen i Halmstad.

De brister som framkommit lokalt är framför allt bristande delaktighe­t i planering av vård och stödinsats­er, bristfälli­g uppföljnin­g avseende medicinsk behandling, otillräckl­igt stöd i boendet och brister avseende stöd att upprätthål­la hälsosamma levnadsvan­or samt avsaknad av så kallat ”case management” som avser ett tydligt ansvar för samordning, planering och uppföljnin­g av vård och stödinsats­er.

IFSAP Halmstad har skickat ett brev till ansvariga chefer för psykiatri och socialtjän­st samt till Tord Johansson (S), ordförande i socialnämn­den i Halmstads kommun och Lars Gustafsson (KD), ordförande i psykiatrin­s driftsnämn­d i Region Halland.

I brevet efterfråga­s innan den 15 februari 2024 en aktuell Gap-analys med redovisnin­g av observerad­e förbättrin­gsområden och budgetföru­tsättninga­r för planerade åtgärder med anledning av den kritik som Socialstyr­elsen framfört.

”Bland personer yngre än 50 år är dödlighete­n åtta gånger högre bland dem som har diagnosen schizofren­i än bland jämnåriga utan diagnosen.”

 ?? BILD: TT ??
BILD: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden