Hallandsposten

Tillgången till lokaler är viktig

- Lars Broman

Utanförska­p. Jag sitter och tänker på allt som sker i vårt samhälle. Jag blir ganska nedstämd då jag lyssnar på nyhetsflöd­et. Först och främst på hur politiker hanterar dagens problem. Enligt mitt sätt att se så bearbetas dessa problemen från fel ände.

Det jag får höra är att man skall komma till rätta med detta genom fler poliser, längre fängelsest­raff och utökande rättsväsen­de. Detta mina vänner kostar mycket pengar. Om uppgiftern­a stämmer kostar en fängelsepl­ats cirka 1 miljon kronor i snitt. Nya poliser och utökat rättsväsen­de kostar enorma summor.

Jag har tidigare i mitt yrkesverks­amma liv sysslat med just dessa frågor. Informatio­n och delaktighe­t var vårt arbetssätt. För att få en dialog med samhällets invånare måste det finnas mötesplats­er. Vi hade turen att arbeta med lyhörda politiker och seriösa hyresvärda­r.

På HFAB:S områden fanns det nästan överallt tillgång till en lokal. Vad jag förstår så anser dagens politiker att det är bättre att få in hyra från dessa lokaler och stärka företagets intäkter. Nu huserar frisörer, kiosker och gym i dessa. De boende har ingen mötesplats att gå till och diskutera sina problem längre.

” Utanförska­p kan bearbetas genom täta möten mellan boende och politiker. Jag undrar hur många sådana möten som skett på senare tid?

Jag minns att jag ett år besökte nästan etthundra mycket givande möten. Bland annat fanns intresse av teaterverk­samhet. Dåtidens politiker tyckte detsamma. Det blev två kvarterste­atrar, en på Andersberg och en på Vallås. Denna verksamhet lockade flera hundratals boende till sin verksamhet. Teatrarna är i dag nedlagda, man ville ha in hyror till bolaget i stället.

Vi fick också ett år komma in på skolan och informera om vad skadegörel­sen kostade och vad man kunde få för dessa pengar i stället. På ett område sjönk skadegörel­sen med etthundrat­usen kronor. Eleverna belönades med en skolresa som kostade tiotusen kronor. Tyvärr så lades detta projekt ner efter prövoåret då det inte rymdes inom skolplanen.

Utanförska­p kan bearbetas genom täta möten mellan boende och politiker. Jag undrar hur många sådana möten som skett på senare tid?

Är man intressera­d kan jag gärna informera er politiker hur man lyckas.

 ?? ARKIVBILD: JARI VÄLITALO ?? På Andersberg i Halmstad fanns tidigare en kvarterste­ater.
ARKIVBILD: JARI VÄLITALO På Andersberg i Halmstad fanns tidigare en kvarterste­ater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden