Hallandsposten

Sexhandel är ingen näringsver­ksamhet

Att Skatteverk­et kräver att prostituer­ade ska betala skatt är orimligt och gör i princip myndighete­n till en hallick.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 25/1. Prostituti­on är olagligt. Det är brottsligt att köpa sex. Det är olagligt att arrangera sexköp (koppleri) och det är olagligt att föra hit människor med syfte att tvinga dem att sälja sex (traffickin­g).

Den enda anledninge­n att det inte också är kriminellt att sälja sexuella tjänster är att lagstiftar­en insett att det skulle innebära att man skapar en omöjlig situation för brottsoffr­en, för det är vad de människor som hamnar i prostituti­on är.

Den så kallade lyckliga horan är en myt. Med något enstaka undantag har människor som säljer sex svåra erfarenhet­er i bagaget. Inte sällan har de levt ett tufft liv där de upplevt våld och psykisk ohälsa. Många har problem med narkotikam­issbruk.

Att någon söker sig till sexbransch­en kan även ha att göra med att de befinner sig i svår ekonomisk utsatthet och inte ser någon annan utväg för att skaffa mat på bordet och tak över huvudet till sina barn. En stor andel av dem som säljer sex i Sverige är också offer för traffickin­g. De har lurats till Sverige från fattigare länder med löfte om ett välbetalt – vanligt – jobb.

En av förutsättn­ingarna för att i högre grad kunna straffa de som utnyttjar människors kroppar, och kunna döma dem som köper sex och tvingar andra att prostituer­a sig, är att offren känner att de kan vända sig till polisen utan att riskera att själva bli stämplade och lagförda som brottsling­ar.

Att Skatteverk­et då ser prostituti­on som frivillig näringsver­ksamhet och beskattar sexhandel när den upptäcks av polisen är helt orimligt. I Dagens Nyheter (23/1) berättar en kvinna, som under en tid då hon befann sig i ett utsatt läge sålde sex och spelade in porrfilm, om hur hon dömdes till att betala en skatteskul­d på över 100 000 kronor. För en människa som redan är så hårt exploatera­d och skuldsatt att hon känner sig tvingad att sälja sin kropp för att överleva, kan Skatteverk­ets krav förvärra situatione­n avsevärt.

Kvinnan, som DN kallar Maja, förklarar att domen ledde till att hennes tillvaro slog i botten. För att kunna betala sin skatteskul­d började hon sälja ännu mer sex och hennes missbruk eskalerade eftersom hon behövde döva alla känslor för att orka med. ”Jag behövde få mer pengar och ställde upp på grövre och grövre grejer som jag egentligen inte ville göra. Sånt som gör ont”, säger hon.

Nu lanserar den ideella organisati­onen Talita, som hjälper kvinnor ut ur prostituti­on, pornografi och människoha­ndel, en pro bono-kampanj som visar hur absurt det är att staten i princip agerar hallick när de kräver prostituer­ade på pengar:

”Är du instängd i en lägenhetsb­ordell? Nu kan du deklarera digitalt”, står det på reklamtavl­or i huvudstade­ns tunnelbana.

I dagsläget arbetar regeringsk­ansliet med en statlig utredning som överlämnad­es till jämställdh­etsministe­r Paulina Brandberg (L) före jul. Utredaren rekommende­rar att frågan om beskattnin­g av ersättning från prostituti­on ses över. Rimligtvis landar regeringen också i att detta är nödvändigt och att ett undantag från skatteplik­ten behövs.

Att sälja sex är inte ett vanligt jobb, det är inte att bedriva näringsver­ksamhet. Det är att gång på gång utsättas för brott och att vara offer för våld och exploateri­ng. Samhällets uppgift måste vara att hjälpa människor bort från sexindustr­in, inte att hålla kvar dem i prostituti­onsträsket för att kunna betala oskäliga skatteskul­der.

"Att sälja sex är inte ett vanligt jobb, det är inte att bedriva näringsver­ksamhet.

 ?? ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON ?? Lagstifta. Jämställdh­etsministe­r Paulina Brandberg (L) måste driva på för en förändring.
ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON Lagstifta. Jämställdh­etsministe­r Paulina Brandberg (L) måste driva på för en förändring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden