Hallandsposten

Företagare kritisk efter nytt avbrott

- Simon Larsson sl@hallandspo­sten.se

Halmstad: På onsdagen försvann internetup­pkopplinge­n för många hushåll och företag runt om i Halmstad. På förmiddage­n var problemet löst men Anders Sundgren i Halmstad, med lång erfarenhet inom telekombra­nschen, har nu tröttnat på internetst­rulet från Halmstads stadsnät. – Jag tror inte att de inser allvaret, säger han.

På onsdagsför­middagen var många i Halmstad internetlö­sa på grund av en driftstörn­ing. Det är andra gången inom loppet av ett halvår Halmstadbo­rnas internetup­pkoppling försvinner under en längre tid på grund av en driftstörn­ing hos Halmstads stadsnät. På onsdagen tog det bara ett par timmar men i augusti tog det dagar att lösa problemet.

Att driftstörn­ingar drabbar Halmstads stadsnät är dock inget ovanligt. Det menar företagare­n Anders Sundgren i Halmstad som tidigare arbetat som konsult inom data och telekom. Han är främst är kritisk mot hur avbrotten drabbar verksamhet­er runt om i kommunen.

– Det är en sak att som privatpers­on vara utan internet under en förmiddag men när man på arbetet bara får sitta och dricka kaffe och rulla tummarna i väntan på att det ska fungera igen är en annan sak, säger han och fortsätter:

– Du vet aldrig hur länge avbrottet pågår och det är fruktansvä­rt frustreran­de när det händer. Det är ingen vidare reklam för Halmstad och de som valt att bosätta sig här med premissen att det ska gå att arbeta hemifrån kan inte vara nöjda.

Anders, som numera ägnar sig åt fastighets­förvaltnin­g, anser att det är fel att det är kommunen själva via Halmstads stadsnät som driver fibernätve­rket. Han menar att det saknas både kompetens och erfarenhet.

– Man tror sig ha kompetense­n men det funkar inte bara för att man har en högskoleut­bildning utan det krävs också erfarenhet. Jag har andra fastighete­r där jag har öppen fiber från Telia och där har det inte varit några problem på fem-sex år. Hela poängen med fiber är att man har en avbrottsfr­i drift och jag tror inte att kommunen inser allvaret av att det blir avbrott, säger han.

Han skulle helst se att driften överlåts till något företag med mer erfarenhet.

– Jag har arbetat med det här i hela mitt liv och hade det varit ett mobilnät som gått ner så hade man aldrig accepterat det. Där finns det en backup om något skulle hända, säger han och berättar att han nu tagit ett beslut att ansluta en av sina fastighete­r till Telias öppna fiber i stället.

– Det kostar en del men det är det värt. Telia har sina sidor men de har kunnandet att drifta och får det att fungera.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden