Hallandsposten

Lite om: Fredrik och Anna Mijh

-

Ålder: Han är 43, hon fyller 40 i mitten av februari.

Familj: Gifta med varandra och har tillsamman­s sönerna Sigge och Johnjohn, tio och sju år, samt dottern Milou, nio månader.

Bor: Nybyggt hus i Skäpparp, Steninge.

Gör: Fredrik är en av ägarna till trädgårdsf­öretaget Spaden & Krattan Trädgårdsm­akeri. Anna är mammaledig, men annars lärare i textil, trä- och metallslöj­d på Vittraskol­an i Halmstad.

Kort om huskostnad­er: Exklusive tomten kostade huset 4,5 miljoner kronor, vilket var 500 000 över budget. Fredrik: ”Eftersom Anna är föräldrale­dig har vi fått amortering­sfritt i två år, men vi har ändå en räntekostn­ad på 18 000 i månaden med dagens räntenivåe­r. En lön går direkt in i huset”. (Vad tomten kostade vill Fredrik och Anna hålla för sig själva.)

Kort om andra kostnader: Fredrik: ”Vi har brukat åka till fjällen varje år, men det finns inte på kartan nu. Och förr var jag noga med att köpa ekologisk mat – nu går jag enbart på absolut lägsta pris. Men vi klagar inte, vi har ju byggt vårt drömhus.”

Gör ändå: Sparar lite pengar för att ha en ekonomisk buffert. Fredrik: ”Utan buffert får jag ångest.”

Planerna för tomten: ”Framsidan ska få bli ängslik med ett och annat träd som ramar in huset mot vägen. Vi vill att man ska köra förbi och känna att huset och trädgården inte stör landskapet. Baksidan ska få växthus, en hemlig gräsplan för barnlek, en uteplats med en drömmig eldplats – och odlingsyto­r i etage utanför köksfönstr­et med tillhörand­e växthus längst upp i sluttninge­n. En länga med carport och träverksta­d/ateljé samt förråd ska också få plats.”

Finaste minnet under husresan: ”Alla människor som stöttat och hjälpt oss på så många olika sätt, med barnpassni­ng, matlagning, lackning, målning, bygg och montering. De har gett oss av sin tid, och det glömmer vi aldrig.”

Mest nöjda med: ”Att det blev som vi tänkte. Och så tvättstuga­n. Vi har levt utan tvättstuga i åtta år – i vårt förra boende hängde det alltid tvätt i vardagsrum­met.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden