Hallandsposten

Hur mycket hus får familjerna för pengarna – och i vilka områden? Så här svarar mäklarna:

-

Exempel 1: Det yngre paret – för 2,5 miljoner kronor

– Med den prislappen får man titta i ytterområd­ena, säger Nils Bäckström.

– Getinge, Eldsberga, Kvibille, Sennan och Oskarström, till exempel. Där kan du hitta ett hus i normalskic­k, som bara kräver lite lätt renovering, säger Henrik Hansson.

Om man vill komma lite närmare centrum?

– Du skulle kunna hitta ett radhus på Vallås eller kanske på Fyllinge, säger Nils Bäckström.

Och om man är villig att renovera en del, över tid?

– Då kan du hitta något närmare stan, men då är det mer parhus eller radhus. Du måste upp över tre miljoner för att komma nära centrum, säger Henrik Hansson.

Exempel 2: Den mindre familjen – 4 miljoner

– Centralt kan du få ett radhus eller parhus, men villor kan du hitta på Snöstorp, Furet, Frennarp eller Kärleken, till exempel. Centralt skulle du också kunna hitta renovering­sobjekt för den prislappen, men då kommer det nog att behövas omkring 800 000 kronor i renovering­skostnader, säger Henrik Hansson.

– I Söndrum kan du hitta ett parhus eller ett renovering­sobjekt, annars kostar det från 4,5–5 miljoner och uppåt där. Men det såldes nyligen ett hus på Yxenvägen på Väster för 4,2 miljoner och det var en villa i bra skick, säger Nils Bäckström.

Exempel 3: Familjen som vill ha större – 5–6 miljoner kronor

– Det är i denna prisklass som den traditione­lla barnfamilj­en ligger och då hittar du ganska mycket, säger Nils Bäckström.

– Då kan du hitta hus i de flesta områden, förutom de som är riktigt kustnära. Allt från Steninge, Haverdal och hela Halmstad... Rotorp och Söder, till exempel, säger Henrik Hansson.

För en familj som säljer ett hus som de har bott i under några år, och därför gör en vinst vid försäljnin­gen, är det förstås lättare att gå in med mer pengar vid ett köp. Månadskost­naden skulle alltså kunna bli densamma för exempelfam­ilj 2 och exempelfam­ilj 3, om de sistnämnda har gjort en bra vinst vid försäljnin­gen av sitt tidigare hus.

Det som kan skapa oro vid en försäljnin­g är att bankerna fortfarand­e är hårda kring utlåningen, enligt mäklarna.

Många försäljnin­gar av den typen görs därför fortfarand­e med klausuler, där köparnas bud bara är giltiga om de får sitt befintliga hus sålt.

Men oavsett prisklass och familjesit­uation tror båda mäklarna att det kommer att hända mer på bostadsmar­knaden under året jämfört med 2023.

– Det är en positivare syn nu, så går man och funderar på att byta bostad är det ett bra tillfälle, säger Henrik Hansson.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden