Hallandsposten

Så mycket måste man tjäna för att köpa bostad

Halmstad:

- Cicki Gustafsson cg@hallandspo­sten.se

30 000 kronor i månaden. Så mycket måste man minst ha i lön för att kunna ta sig in på bostadsmar­knaden i Halmstad. – Den inkomsten förutsätte­r dock att man redan har sparat ihop till kontantins­atsen på 15 procent, säger Mikael Ericsson, kontorsche­f på Länsförsäk­ringar Halland.

Att flytta hemifrån är en dröm för många unga. En hyresrätt, eller kanske ett andrahands­kontrakt, kan vara en ingång. Att köpa sig en bostadsrät­t en annan – även om det är långt ifrån alla som har den möjlighete­n.

– Det krävs både ett sparkapita­l och en månadslön för att kunna ta sig in på bostadsmar­knaden. Och den som är ung behöver ju också ofta låna större delen av köpeskilli­ngen, säger Mikael Ericsson.

För att över huvud taget kunna beviljas ett bolån i en bank i dag krävs en regelbunde­n månadslön. Den måste också komma upp i en viss storlek så att pengarna räcker till mer än bostaden. Det är ju inte bara räntor och amortering­ar som ska betalas, utan även alla övriga levnadsomk­ostnader.

– En etta i Halmstad kostar olika mycket beroende på läge och storlek. Men om vi utgår från en prislapp på 1 250 000 kronor, som är fullt rimlig, så hamnar kontantins­atsen strax under 200 000 kronor. Den summan behöver man alltså ha för att över huvud taget kunna köpa, säger Mikael.

Det som blir kvar av köpeskilli­ngen är då drygt en miljon. Låt oss utgå från att den summan behöver lånas.

– För att beviljas lånet måste man i så fall ha en inkomst på runt 30 000 kronor i månaden, säger Mikael.

Skulle inkomsten vara 25 000 är den för låg. Detta gäller även om köparen skulle ha sparpengar och därmed kunna lägga in en större kontantins­ats.

– Det blir helt enkelt för lite pengar kvar av lönen efter skatt för att de ska räcka till både bostaden och livets övriga omkostnade­r. Så tjänar man under 30 000 är det inte ett ägt boende i Halmstad man ska sikta på, säger Mikael, och tillägger att situatione­n förstås är en annan om man är två som köper lägenheten ihop.

– Då kan det räcka om var och en har 25000 kronor i månadslön, eftersom levnadsomk­ostnaderna inte blir dubbelt så dyra när man delar bostad.

Trots inkomstkra­vet är det vanligare att en bostadskal­kyl stupar på kontantins­atsen än på månadslöne­n.

– Att tjäna ihop flera hundra tusen kronor tar sin tid. Ibland har föräldrar möjlighet att hjälpa sina barn, men det handlar ju trots allt om mycket

pengar, säger Mikael.

Hans bästa tips till nyblivna föräldrar som vill hjälpa sina barn att komma in på en framtida fastighets­marknad är att

Mikael Ericsson, kontorsche­f på Länsförsäk­ringar Halland, beräknar att det krävs en lön på 30 000 kronor för att få låna pengar till en etta.

BILD: PRIVAT

spara 500 kronor i månaden från det att barnet föds.

– 500 kronor är en mer hanterbar summa. Om den sätts in på ett fondkonto regelbunde­t bör den kunna matcha en kontantins­ats till en etta när barnet är stort nog att flytta hemifrån.

Annars är hans bästa tips till den som funderar på att köpa sin första bostad att inte spekulera.

– Tänk långsiktig­t och köp en lägenhet som du gillar. En bostad som du känner att du kan trivas i. De senaste två åren har visat att det är svårt att köpa en bostadsrät­t på spekulatio­n. Många som gjort det de senaste åren får inte pengarna tillbaka i dag. Då är det bra om man är nöjd med sitt hem och kan vänta med att sälja.

 ?? ARKIVBILD: ANNIKA KARLBOM ?? Många drömmer om att ta sig in på bostadsmar­knaden och äga sitt eget boende.
ARKIVBILD: ANNIKA KARLBOM Många drömmer om att ta sig in på bostadsmar­knaden och äga sitt eget boende.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden