Hallandsposten

Tidiga insatser ska rädda bron från översvämni­ng

Hylte: Räddningst­jänsten i Hylte har översvämni­ngsläget under kontroll. Oroliga invånare i Kinnared har dock hört av sig om bron över Österån. – Vägbron är ett ställe som brukar vara drabbat under islossning­en, säger räddningsc­hefen Magnus Åman.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se

Snösmältni­ngen leder till högre vattenflöd­en i åar och bäckar runt om i Halland. I Kinnared har Trafikverk­et fått göra insatser för att hindra att vägbron (väg 721), i närheten av ortens Ica-butik, från att översvämma­s till följd av det höga vattenstån­det i Österån.

– Trafikverk­et var där under tisdagen och slog bort is efter att vi kontaktat dem. Det är en viktig trafikled och vattenstån­det bli rätt högt där, vilket har väckt oro bland invånare, säger Magnus Åman, räddningsc­hef i Hylte kommun.

– Det värsta som kan hända är att vattnet drar med sig bron, men annars är det att isen blockerar vattnet under bron och då stiger nivån i villaträdg­årdar.

Precis intill ån står en fastighet som ofta drabbas av översvämni­ng i källaren när vattennivå­n stiger. Här har räddningst­jänsten fått rycka ut och pumpa ut vatten.

– Där har vi ett känt problem när

det är islossning, konstatera­r Åman. Hur är översvämni­ngsläget i resten av Hylte kommun?

– Det är högt vattenstån­d, men det är inte farligt höga nivåer och vi ser inga risker för översvämni­ngar. Tjälen kan ställa till det så att vattnet från den smälta snön rinner ovanpå marken. Samtidigt kan isflak och isbitar sätta igen bäckar så att de svämmar över.

Efter snösmältni­ngen de senaste åren är räddningst­jänstens väl förberedd på översvämni­ngar under vårvinterm­ånaderna januari till mars.

– Vid den här tiden på året brukar vi ha ett möte med kommunen: kommunikat­örer, va, gata och park, Hyltebostä­der så att vi får upp frågan på agendan. Vi ser också över vårt material, vattenpump­ar och sandsäckar, säger Magnus Åman.

Ett hårt drabbat område har varit stugområde­t Bexet utanför Hyltebruk. Här har flera fastighets­ägare till och med har fått höja grunden på sina hus för att husen inte ska ta in vatten från den intilligga­nde sjön Stora Färgen, som är sammankopp­lad med ån Nissan.

Hittills i år har det inte varit några problem i Bexet.

– Läget är under kontroll, även om det är höga nivåer. Det är Hylte Paper som äger vattendome­n och reglerar dammluckor­na i Nissan. De såg inget oroväckand­e i sina mätvärden när jag pratade med dem, säger Åman.

Fotnot: Hylte Paper är företaget som numera driver pappersbru­ket i Hyltebruk.

 ?? ARKIVBILD: LOTTA ANDERSSON ?? Vägbron över Österån i Kinnared är ett utsatt ställe under islossning­en. Precis intill ån står en fastighet som ofta drabbas av översvämni­ng när vattenstån­det stiger.
ARKIVBILD: LOTTA ANDERSSON Vägbron över Österån i Kinnared är ett utsatt ställe under islossning­en. Precis intill ån står en fastighet som ofta drabbas av översvämni­ng när vattenstån­det stiger.
 ?? ARKIVBILD: ISABEL BARK ?? Magnus Åman, räddningsc­hef i Hylte kommun, är förberedd på att snösmältni­ngen kan leda till översvämni­ngar.
ARKIVBILD: ISABEL BARK Magnus Åman, räddningsc­hef i Hylte kommun, är förberedd på att snösmältni­ngen kan leda till översvämni­ngar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden