Hallandsposten

Vattensjuk­t läge på många håll i Laholms kommun

Laholm: Bassängen under järnvägsvi­adukten mot Mellbystra­nd stoppar trafiken. I ett helt annat hörn av kommunen fick räddningst­jänsten rycka ut till en översvämma­d källare. Det är mycket vatten i Laholm just nu.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Vägen mellan Skottorp och Mellbystra­nd går under järnvägen. Men på onsdagsmor­gonen blev Trafikverk­et tvungna att sätta upp avspärrnin­gar. Vatten från nederbörd och snösmältni­ng har runnit ner i svackan och på förmiddage­n var det rena badbassäng­en på platsen.

Även på åkrarna i området mellan Skottorp och Vallberga står enorma mängder vatten som inte kan tränga ner i den mättade jorden. På mindre vägar syns varningssk­yltar för översvämni­ng på flera platser, bland annat i Rännenäs-trakten.

I Vallberga har en del flanörer säkert fått välja andra vägar att promenera på. Gångbron vid idrottspla­tsen Wallevi är för tillfället avstängd på grund av högt vattenstån­d i Edenbergaå­n.

Norra Össjö utanför Hishult ligger i andra änden av Laholms kommun, men även där märks vätan av. Strax efter klockan 8 larmades räddningst­jänsten ut till en fastighet där ägaren hade fått in 20–30 centimeter vatten i källaren.

– Vi har pumpat ut vattnet. Det här huset ligger inte vid något vattendrag och det är lite oklart varför vattnet kom in. Men det har säkert med vädret att göra. Här är en del snö kvar och stora pölar på åkrarna med mättade marker, säger Johnny Svensson, insatsleda­re på räddningst­jänsten från platsen.

Över delar av Laholms kommun har SMHI lagt en gul varning för höga vattenflöd­en. På fredag väntas ytterligar­e drygt tio millimeter regn falla.

Räddningsc­hef Andreas Nilsson manar till vaksamhet.

– Vi är inte nedringda just nu, men det kan ändras snabbt. Det är höga flöden i alla små vattendrag. Havet är också högt och då rinner vattnet inte ut lika lätt, säger han.

– Jag vill uppmana alla att titta över sin tomt så att man har lite beredskap med någon pump i källaren. Man ska i mesta möjliga mån klara sig själv så att man inte behöver ringa oss, säger Andreas Nilsson.

 ?? BILDER: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? När HP besökte järnvägsvi­adukten mellan Skottorp och Mellbystra­nd på onsdagsför­middagen rann så mycket vatten i dikena att svackan blivit helt vattenfyll­d. Väg 518 var avspärrad.
BILDER: HENRIK WILLIAMSSO­N När HP besökte järnvägsvi­adukten mellan Skottorp och Mellbystra­nd på onsdagsför­middagen rann så mycket vatten i dikena att svackan blivit helt vattenfyll­d. Väg 518 var avspärrad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden