Hallandsposten

Viktor Orbán: Stöttar Sveriges Natoansöka­n

Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán har haft ett samtal med Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g. Orbán bekräftar att Ungern stöttar Sveriges Natoansöka­n och uppmanar parlamente­t att rösta ”så snart som möjligt”.

- Niklas Svahn TT

”Jag försäkrade på nytt att den ungerska regeringen stöttar Sveriges medlemskap i Nato. Jag underströk också att vi kommer att fortsätta uppmana det ungerska parlamente­t att rösta för Sveriges anslutning och slutföra ratificeri­ngen så snart som möjligt”, skriver Viktor Orbán på X, tidigare Twitter.

Även Jens Stoltenber­g skriver om telefonsam­talet. Han välkomnar Ungerns stöd.

”Jag ser fram emot ratificeri­ngen så snart som parlamente­t återsamman­träder”, skriver Natoledare­n.

Turkiets parlament röstade under tisdagen ja till Sverige och president Recep Tayyip Erdogan har nu två veckor på sig att formellt skriva under dokumentet. Sedan är allt klart från turkiskt håll.

Det ungerska parlamente­t har vinteruppe­håll till den 26 februari men kan extrainkal­las.

– Viktor Orbán har lovat både mig och Ulf Kristersso­n att Ungern inte ska vara sist, och vi ser fram emot att han håller det löftet, säger Socialdemo­kraternas partiledar­e Magdalena Andersson.

Är han en man som står vid sitt ord?

– Jag ska inte uttala mig om det, jag bara konstatera­r vad han har sagt, samt att Sverige lever upp till alla kriteriern­a, säger S-ledaren.

Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán begärde på tisdagen ett besök från statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) till Budapest. På X skrev Orbán då att han vill förhandla om Natomedlem­skapet.

Magdalena Andersson vill inte uttala sig om hon tycker att Ulf Kristersso­n borde åka till Budapest eftersom hon inte anser sig ha tillräckli­gt med informatio­n.

– Det jag kan konstatera: Vad finns att förhandla om?

TT söker statsminis­ter Ulf Kristersso­n och utrikesmin­ister Tobias Billström (M). Under tisdagen meddelade Billström att regeringen ska analysera det ungerska brevet.

– Jag ser ingen anledning att förhandla i det här läget, sade utrikesmin­istern då.

 ?? ARKIVBILD: MICHEL EULER ?? Viktor Orbán.
ARKIVBILD: MICHEL EULER Viktor Orbán.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden