Hallandsposten

Stadsmissi­onen lyfter fram dold hemlöshet i ny rapport

Fler människor saknar ett tryggt och stabilt boende än vad statistike­n visar, enligt Sveriges Stadsmissi­oner. Vräkningar­na blir fler och fler barn drabbas, enligt årets rapport.

- Petra Hedbom

I sin rapport lyfter Stadsmissi­onen personer som befinner sig i dold hemlöshet. Med det menas människor som saknar ett tryggt och långsiktig­t boende men som inte får det stöd de har rätt till eller behöver från samhället och därför inte syns i statistike­n. Det kan handla om de som har blivit vräkta, våldsutsat­ta, har skulder eller av olika skäl inte har råd att få eller behålla en bostad.

– Det här är människor vi möter dagligen och som inte får hjälp från samhället, säger Åsa Paborn, talesperso­n för hemlöshet vid Sveriges Stadsmissi­oner.

Som en del i den nationella hemlöshets­strategin som antogs 2022 gör Socialstyr­elsen en kartläggni­ng av hemlöshete­n i Sverige. Den kommer i slutet av januari, men redan innan den är släppt påpekar Stadsmissi­onen att den missar många av de utsatta eftersom definition­erna av hemlöshet är för snäva.

Senaste siffrorna om den nationella hemlöshete­n är från 2017. Då uppgavs 33 000 befinna sig i en hemlöshets situation.

Stadsmissi­onen har ett antal rekommenda­tioner till beslutsfat­tare på både nationell och kommunal nivå om vad som skulle kunna göras bättre. En är att flera kommuner ska implemente­ra “Bostad först”. Det innebär att hemlösa personer ska erbjudas en permanent bostad, utan krav på till exempel drogfrihet eller arbete. I dag är det bara 40 kommuner som använder det, enligt Stadsmissi­onen, trots att det är en erkänt lyckad modell.

Att arbeta mer för att förebygga vräkningar och involvera socialtjän­sten när det planeras för nya bostäder är andra förslag.

– För att kunna göra något åt problemet måste vi se hela problemet. Att ha en fast och långsiktig bostad är avgörande för så mycket i livet.

Bostads- och socialpoli­tik måste kopplas ihop mer, säger Åsa Paborn.

 ?? ?? Många som lever i hemlöshet söker sig till olika organisati­oner, som Stadsmissi­onen, för att få stöd.
BILD: HENRIK MONTGOMERY
Många som lever i hemlöshet söker sig till olika organisati­oner, som Stadsmissi­onen, för att få stöd. BILD: HENRIK MONTGOMERY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden