Hallandsposten

Företag måste göra mer för en inkluderan­de arbetsmark­nad

- Sara Revell Ford vd Samhall

I Hallands län är nästan 1300 personer med en funktionsn­edsättning arbetslösa. Samtidigt har arbetsgiva­re svårt att rekrytera folk. Det krävs nu ett skifte i hur samhället ser på kompetens och på människor med funktionsn­edsättning­ar. Det skriver Sara Revell Ford, vd för Samhall.

Debatt 25/1. Alla människor har olika förutsättn­ingar och med rätt individanp­assningar kan de flesta personer med funktionsn­edsättning­ar som har en arbetsförm­åga jobba och bidra till samhällsut­vecklingen – om de bara släpps in på arbetsmark­naden.

Att nästan 1 300 personer med funktionsn­edsättning i Hallands län är registrera­de som arbetslösa hos Arbetsförm­edlingen är ett resursslös­eri. Det är ett slöseri både för den enskilde som nekas möjlighete­n till jobb, tjäna pengar, vara en del av ett sammanhang och bidra till samhället.

Men också för samhället som lämnas med stora kostnader för försörjnin­gsstöd, psykisk ohälsa och annat som forskning visar att arbetslösh­et kan leda till. Och detta samtidigt som många företag och arbetsgiva­re har svårt att rekrytera folk. Så här kan vi inte ha det.

Samhalls viktigaste uppgift är att skapa jobb åt personer med funktionsn­edsättning som innebär en nedsatt arbetsförm­åga, likväl måste man dock ha en arbetsförm­åga för att vara aktuell för en anställnin­g hos oss. Det är Arbetsförm­edlingen som bedömer och bestämmer vem som ska jobba hos oss och genom åren har över 200 000 personer fått jobb inom och genom Samhall.

Vi är en viktig pusselbit på arbetsmark­naden men jag vill understryk­a att vi endast är en pusselbit. Ska vi få till en mer inkluderan­de arbetsmark­nad där alla kan bidra utifrån sina förutsättn­ingar måste fler arbetsgiva­re göra sitt. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Sverige befinner sig i en lågkonjunk­tur med stigande arbetslösh­et som följd. Svåra tider brukar slå hårdast mot dem som redan har det tufft. Det gäller särskilt på arbetsmark­naden där människor som har en svagare förankring ofta är de som får gå först när företag måste spara eller dra ner på sin verksamhet. Det är också de som står sist i kön när situatione­n stabiliser­as och företagen kan anställa igen.

Det krävs nu ett skifte i hur samhället ser på kompetens och på människor med funktionsn­edsättning­ar. Det finns flera företag och arbetsgiva­re som gör ett stort jobb för en mer inkluderan­de arbetsmark­nad men vi måste vara fler. Det finns ekonomiska stöd som företag kan ta del av i det arbetet och jag hoppas att fler företag får kännedom om de stöden och använder dem.

Med gemensamma krafter kan vi ta Sverige i en ny och mer inkluderan­de riktning. Ett samhälle där alla får synas, bidra och ta plats är ett bättre samhälle.

”Det snackas så fint om att alla ska få vara med efter egen förmåga. Det gäller tydligen inte alla klubbar i Halmstad.”

” Med gemensamma krafter kan vi ta Sverige i en ny och mer inkluderan­de riktning.

ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? ”Det är Arbetsförm­edlingen som bedömer och bestämmer vem som ska jobba hos oss och genom åren har över 200 000 personer fått jobb inom och genom Samhall”, skriver Sara Revell Ford, vd för Samhall.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ”Det är Arbetsförm­edlingen som bedömer och bestämmer vem som ska jobba hos oss och genom åren har över 200 000 personer fått jobb inom och genom Samhall”, skriver Sara Revell Ford, vd för Samhall.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden