Hallandsposten

Andreas Nilsson i jokerroll i EM: ”Är inte helt lätt”

Han är tillbaka i landslagsv­ärmen, men i en helt ny roll. Andreas Nilsson har tillbringa­t nästan hela handbolls-em på avbytarbän­ken. – Det är inte helt lätt, säger ”Stycket”.

- Carl Göransson TT

Andreas Nilsson har i vinter fått göra comeback i landslagst­röjan, för första gången sedan förbundska­pten Glenn Solberg tog över Blågult.

Men den store mittsexan har, bortsett från överkörnin­gen mot Georgien och tisdagens betydelsel­ösa match mot Norge, mest fått sitta vid sidan under EM. Max Darj och Oscar Bergendahl är alltjämt Solbergs förstaval på linjen.

– Jag har ju fått rollen att vara en liten joker och spela sju mot sex. Det är en roll som jag godkände inför turneringe­n när jag och Glenn snackade, poängterar Nilsson.

– Sedan är det klart att man vill spela när man väl är här och adrenaline­t drar i gång. Men jag försöker stötta de andra, Max och ”Berget”, så mycket det går.

Under de tre första matcherna i mellanrund­an i Hamburg var ”Stycket” på planen i totalt drygt tre minuter. I Sveriges ”pissmatch” mot Norge – som Nilsson själv uttryckte det – blev det i alla fall åtta minuter och tre mål på fyra avslut.

Om sin jokerroll i offensiven, säger han:

– Det är svårt. Man sitter där på bänken och även om man är inne i matchen så är man ju inte handbollsv­an eller matchvan. Men det gäller att vara bra när man kommer in, det är inte mycket mer än så. Även om det inte är helt lätt att få två anfall och sedan gå ut på bänken igen.

Du önskar att ni skulle spela sju mot sex mer?

– Haha, det hade varit roligt för mig förstås. Men sju mot sex är väl mer en nödlösning när det inte funkar riktigt – och ett ganska nytt vapen för oss.

Frankrike väntar i semifinale­n i Köln på fredag kväll och Andreas Nilsson är nära det som, trots 151 landskampe­r och tio mästerskap med Blågult, skulle bli hans blott andra mästerskap­smedalj.

”Stycket” var som 22-åring med och knep ett Os-silver i London 2012.

Vid Em-silvret 2018 tackade han nej eftersom han just blivit pappa och vid både Vm-silvret 2021 och Em-guldet 2022 var han petad.

– Det är kul att vara tillbaka i ett landslag där det jagas medaljer, det är ingen som vill åka härifrån utan en medalj. Och jag kanske är lite extra sugen på en medalj, till och med.

"Det gäller att vara bra när man kommer in, det är inte mycket mer än så. Även om det inte är helt lätt att få två anfall och sedan gå ut på bänken igen.

Andreas Nilsson

I sommar flyttar Nilsson och frun – förra höjdhoppss­tjärnan Ebba Jungmark – hem till Sverige. I februari väntar paret tredje barnet och nu kändes tajmingen rätt. Efter tio säsonger i ungerska storklubbe­n Veszprem blir det framöver spel i Önnered, en övergång som offentligg­jordes tidigare under EM.

Om flytten hem även innebär tack och hej till landslaget?

– Jag är en av de äldsta i landslaget. Men jag har inte hunnit reflektera över landslagsk­arriären, jag har ju precis kommit tillbaka.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG ?? Andreas Nilsson utanför landslaget­s hotell i Hamburg.
BILD: FREDRIK SANDBERG Andreas Nilsson utanför landslaget­s hotell i Hamburg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden