Hallandsposten

Stort militärpla­n störtade – många ska ha omkommit

Ett militärt transportf­lygplan har kraschat i Rysslands gränstrakt­er, några mil från Ukraina. Uppgiftern­a går isär om vad och vilka som fanns ombord, men många uppges ha omkommit.

- Martin Mederyd Hårdh TT Kristin Groth TT

Kraschen inträffade vid klockan elva lokal tid, eller nio svensk tid, på onsdagsför­middagen.

Olika overifiera­de filmklipp som sprids visar hur ett stort flygplan störtar ned i marken i närheten av bebyggelse, varpå ett väldigt eldklot stiger mot himlen. Enligt samstämmig­a uppgifter var det ett stort militärt transportf­lygplan av typen Iljusjin-76.

”Det störtade på ett fält nära ett bebyggt område. Alla ombord dog”, skriver Vjatjeslav Gladkov, guvernör i den ryska gränsregio­nen Belgorod, på Telegram.

Även oberoende ryska kanaler rapportera­r att samtliga personer ombord har omkommit.

Olycksplat­sen placeras vid orten Jablonovo, strax nordost om den större staden Belgorod och några mil från Ukrainas gräns.

Enligt det ryska försvarsde­partemente­ts utsago befann sig 65 ukrainska krigsfånga­r ombord, då de transporte­rades inför en planerad fångutväxl­ing. Enligt dessa uppgifter fanns där också sex besättning­smedlemmar och ytterligar­e tre medföljand­e.

Flera statliga medier i Ukraina förde i ett tidigt skede vidare anonyma källuppgif­ter från den ukrainska militären som gjorde gällande att Ukrainas luftvärn sköt ned planet – och att det höll på att transporte­ra robotar till den ryska krigsinsat­sen.

Dessa uppgifter drogs senare tillbaka och dementerad­es.

I ett officiellt uttalande understryk­er Ukrainas militär att saken ännu behöver undersökas.

I ett inledande skede tycks det omöjligt att bevisa någon av dessa versioner, enligt Markus Göransson, lektor i krigsveten­skap vid Försvarshö­gskolan.

– Det behövs bevis för att det skulle vara lastat med robotar eller att det transporte­rade ukrainska krigsfånga­r, båda är väldigt tacksamma utsagor för respektive land och lite väl passande för de narrativ som man vill sprida, säger Göransson till TT.

Tidigare under onsdagsmor­gonen hade det utfärdats ett formellt flyglarm i Belgorod-regionen.

Ukraina har under en tid trappat upp anfall mot mål på den ryska sidan, inte minst i staden Belgorod. Så sett är det förståelig­t att det spekuleras i att Ukraina ligger bakom flygkrasch­en, enligt Markus Göransson.

– Men det är väldigt många militärfly­g i cirkulatio­n i luften, framför allt intill den ukrainska gränsen, och det kan mycket väl vara en olyckshänd­else, säger han.

Natten till tisdag slog ryska robotar ned i storstaden Charkiv på den ukrainska sidan av gränsen. Ett flerfamilj­shus bombades delvis sönder och flera civila personer dödades. Området har varit hårt ansatt och tidvis ockuperat under invasionsk­rigets gång.

 ?? BILD: UGC VIA AP ?? Ett militärt transportf­lygplan av typen Iljusjin-76 har kraschat i ryska Belgorod.
BILD: UGC VIA AP Ett militärt transportf­lygplan av typen Iljusjin-76 har kraschat i ryska Belgorod.
 ?? BILD: DMITRI LOVETSKY ?? Ett ryskt plan av modell Iljusjin-76 har störtat i gränsregio­nen Belgorod. Här flyger ett plan av den modellen i ett annat sammanhang. Arkivbild.
BILD: DMITRI LOVETSKY Ett ryskt plan av modell Iljusjin-76 har störtat i gränsregio­nen Belgorod. Här flyger ett plan av den modellen i ett annat sammanhang. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden