Hallandsposten

Kärlek och alzheimer i Oscarstipp­ad dokumentär

- Gunnar Rehlin TT

Vad händer med en relation när den ena partnern drabbas av Alzheimers sjukdom – och riskerar att glömma bort den andra? Om det handlar ”The eternal memory”, som nästa vecka har goda chanser att bli Oscarsnomi­nerad i kategorin bästa dokumentär­film.

– Men det är inte en alzheimerf­ilm. Det är en kärlekshis­toria, säger den chilenska regissören Maite Alberdi.

Paret i filmen är Augusto Góngora och Paulina Urrutia. Han var en mycket känd journalist i Chile som under diktaturen bekämpade Pinochet. Hon är en av landets mest uppburna skådespela­re, inte minst inom teatern.

Maite Alberdi läste en intervju där Góngora berättade att han hade diagnostis­erats med alzheimer.

– Detta var mer än fem år sedan. Där stod det om att hon såg till att han kom till jobbet, att de var ett lyckligt par. Jag såg att detta kunde bli en film om kärlek, säger hon och fortsätter:

– Det tog tid att övertyga dem att låta mig filma någonting som var så personligt. Vi tillbringa­de ett helt år med att lära känna varandra och bygga en relation. Augusto var den som övertygade Paulina. Hon var rädd för att visa hur han gradvis skulle förfalla. Men han ville visa det, han ville visa sin egen skröplighe­t.

BILD: EDGE ENTERTAINM­ENT

Albertis kamera följer dem båda i vad som för åskådaren känns som mycket personliga ögonblick.

– Det hjälpte att båda var vana vid kameror. Hon har gjort filmer och tv-serier, han var journalist som ofta filmade själv. Men det var utmanande. Vi byggde det här tillsamman­s. Det var en gång i slutet av inspelning­en som jag självmant slutade filma. Jag märkte att han kände sig obekväm, det ville jag inte visa.

Maite Alberdi säger att filmen visar hur känslorna alltid finns där, även om minnet och orden tryter, hur de känslomäss­iga minnena är permanenta.

– Ibland kunde han inte minnas specifika datum eller fakta, men de känslomäss­iga minnena fanns där.

Augusto Góngora avled förra året. För Paulina Urrutia har filmen och jobbet med att göra pr för den hjälpt henne att komma tillbaka in i världen, säger regissören.

– Hon hade en framgångsr­ik karriär som hon lade på is för att ta hand om honom. Nu är hon efter många år tillbaka i världen och på jobbet. Hon tar det lugnt, men hon gör nu en stor pjäs som handlar om diktaturen.

 ?? ?? Augusto Góngora och Paulina Urrutia hade varit ett par i många år när han diagnostic­erades med Alzheimers sjukdom.
Augusto Góngora och Paulina Urrutia hade varit ett par i många år när han diagnostic­erades med Alzheimers sjukdom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden