Hallandsposten

137 miljoner i Eu-pengar till Södra infarten

Halmstad: Södra infartens andra etapp är på väg att genomföras. Nu får projektet ett tillskott på över 130 miljoner kronor i Eu-stöd.

- Michael Larsson Pierre Carlsson

Det är medlemslän­derna i transportk­ommittén inom Fonden för ett sammanlänk­at Europa (CEF) som beviljat pengarna till projektet. Halmstads kommun ansökte om medel från kommittén i höstas.

Totalt får fem svenska projekt sammanlagt 54 miljoner euro, drygt 613 miljoner kronor. Enligt regeringen är de svenska projekt som nu beviljas medel från EU viktiga för att förbättra Sveriges transports­ystem och stärka den militära rörlighete­n.

– Det är viktigt i det säkerhetsp­olitiska läget och utifrån vårt kommande Nato-medlemskap, säger infrastruk­tur- och bostadsmin­ister Andreas Carlson (KD) i ett pressmedde­lande.

Södra infartens andra etapp är omfattande projekt som syftar till att förbättra transporti­nfrastrukt­uren genom att koppla ihop E6 och väg 15 med hamnen.

Halmstads kommun får upp till 50 procent av den totala kostnaden för projektet av kommittén. Som mest kan det bli 12 067 500 euro, vilket är drygt 137 miljoner svenska kronor.

– Det här är extremt glädjande. Vi har varit av uppfattnin­gen att Södra infarten är en viktig infrastruk­tur, oavsett om staten går in i projektet eller inte, säger Stefan Pålsson, (S) kommunstyr­elsens ordförande, och fortsätter:

– Det här innebär att vi får ett erkännande i att det finns ett statligt och europeiskt intresse av att vi får den här infrastruk­turen på plats. Det här visar på Halmstads betydelse.

Vad innebär Eu-stödet för genomföran­det av projektet?

– Projektet hade genomförts i vilket fall. Men Eu-stödet innebär att vi slipper finansiera det bara genom Halmstads skattebeta­lare. Därmed blir det mer pengar över till vård, skola och omsorg. Det är faktiskt så det fungerar, svarar Pålsson.

Kostnaden för hela Södra infarten (etapp ett och etapp två) är beräknad till 470 miljoner kronor, enligt Halmstads kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden