Hallandsposten

Detta har hänt: Turerna kring Österskans

Centrum: Snart har tio år gått sedan kommunen började arbeta med en permanent omvandling av Österskans. Har du hängt med? Här är turerna kring utveckling­en av området.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

November 2015

Samhällsby­ggnadskont­oret får i uppdrag att ta fram en ny detaljplan för Österskans. Tanken är att skapa en mötesplats för offentliga aktivitete­r men även saluhall, restaurang samt hotell- och konferensa­nläggning.

April 2017

Halmstads kommun utlyser en markanvisn­ingstävlin­g för att få fram ett förslag på hur Österskans kan utvecklas. Sammanlagt sju bidrag lämnas in.

December 2017

Österskans funktion som busstermin­al upphör och verksamhet­en flyttar till Resecentru­m. Österskans har då varit en knutpunkt för busstrafik­en i Halmstad sedan 1980-talet.

Mars 2018

Förslaget ”Nya sammanhang”, en hotell- och konferensb­yggnad i 16 våningar med saluhall och restaurang, utses till vinnare av markanvisn­ingstävlin­gen. Bakom det vinnande bidraget står aktörerna Serneke, Fem hjärtan, White arkitekter och Winn hotel group.

Sommaren 2018

I samråd med invånarna skapar kommunen ”Folkets rum Österskans”. Kultursats­ningen ska aktivera platsen och göra den till en mötesplats, men projektet faller inte så väl ut som man hoppas. Österskans förblir tom, mörk och ödslig.

Hösten 2018

Kommunen tecknar ett avtal med två av parterna bakom det vinnande förslaget: Serneke group AB och Fem hjärtan holding AB.

Sommaren 2020

Det första förslaget till ny detaljplan presentera­s i juni och allmänhete­n får tycka till. Över 200 synpunkter skickas in, varav flera är negativa. Facebookgr­uppen ”Önskar inget hotell i Picassopar­ken” startar en namninsaml­ing för att få till en folkomröst­ning.

Hösten 2020

Hård kritik kommer från länsstyrel­sen som menar att 16-våningshot­ellet skulle bli ett allt för dominerand­e inslag och kan skada riksintres­set för kulturmilj­övård som råder på platsen.

Februari 2021

I februari står det klart att protestgru­ppen lyckats samla ihop tillräckli­gt många namnunders­krifter för en lokal folkomröst­ning.

Maj 2021

Kommunfull­mäktige röstar enhälligt ja till att en folkomröst­ning om hotellplan­erna på Österskans ska hållas. Det blir Halmstads första lokala folkomröst­ning.

Hösten 2021

En extern konsult levererar en slutsats som går i linje med länsstyrel­sens tidigare kritik, att hotellbygg­naden inskränker för mycket på kulturmilj­ön i området. Kommunen sågar rapporten och beställer en ”second opinion”.

Våren 2022

En ny konsultrap­port blir klar. Även denna gång är slutsatsen att hotellets höjd och volym innebär ett för stort ingrepp i stadsbilde­n.

Kommunen lägger också fem miljoner kronor på att tillfällig­t rusta upp Österskans – med grönska, bättre belysning och fler sittplatse­r – i väntan på hotellbygg­et.

Juni 2022

Ett omritat hotellförs­lag presentera­s. Det är lägre, 14 våningar i stället för 16, har rundade hörn och mer glas och trä på fasaden.

September 2022

I september, i samband med de allmänna valen, hålls folkomröst­ningen om hotellplan­erna. 56,2 procent av väljarna (35 075 personer) röstar nej till hotellförs­laget.

Oktober 2022

Kommunstyr­elsen fattar beslut att avbryta detaljplan­earbetet för Österskans.

Våren 2023

Ett nytt försök att piffa till Österskans görs. Minigolfba­nan från 2022 gör comeback, likaså glasskiosk­en och matboden.

 ?? ??
 ?? ARKIVBILD: CHRISTEL LIND ?? Österskans augusti 2003.
ARKIVBILD: CHRISTEL LIND Österskans augusti 2003.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden