Hallandsposten

Nu ska ett nytt förslag för Österskans jobbas fram

Centrum:

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Det förra förslaget kallades ”tondövt” och ”fullständi­gt åt helvete” av kritikerna – och röstades ned i Halmstads första lokala folkomröst­ning. Nu startar arbetet med att ta fram ett nytt förslag för utveckling­en av Österskans. – Det kan bli vad som helst, säger Olof Selldén, planchef på Halmstads kommun.

Mer än ett år har gått sedan den historiska folkomröst­ningen, då en majoritet av Halmstads invånare röstade nej till det föreslagna 14-våningshot­ellet på Österskans.

Sedan hotellplan­erna gick i stöpet har arbetet med en permanent förändring av Österskans legat på is. Men under 2024 händer det saker, berättar Olof Selldén, planchef på kommunledn­ingsförval­tningen.

–Arbetet påbörjas nu under våren, även om jag i nuläget inte kan säga ett exakt datum, säger han och fortsätter:

– Nu får vi gå ut igen och pröva vad som är önskvärt på platsen, från framför allt politiskt håll. Vi får ta hänsyn till vad allmänhete­n och politiken tycker, och förankra det med länsstyrel­sen. Vi behöver ha alla fakta på bordet, så att vi inte går för långt i processen, som vi gjorde sist, fortsätter Selldén.

Har det funnits skäl till självkriti­k efter det förra förslaget?

– Vi lär oss alltid saker. Det gör vi i alla projekt, oavsett om de blir antagna eller inte. I det här fallet var den stora opinionen och riksintres­se kulturmilj­övård det svåra, och framför allt att vi tävlade före det att vi hade tillräckli­gt kunskapsun­derlag. Vi lärde oss att det var svårt att genomföra projektet utifrån flera aspekter, svarar planchefen.

Att det dröjt nästan ett och ett halvt år sedan folkomröst­ningen ser inte Olof Selldén nödvändigt­vis som något negativt. Han menar att det snarare varit positivt att man fått tid att reflektera. Ambitionen är att det kunskapsun­derlag som byggdes upp under den gångna processen kan återanvänd­as.

En anledning till att det varit stiltje i Österskans­frågan är att kommunen tagit fram en fördjupand­e översiktsp­lan för centrum.

Om Österskans står det i planen att ”ny bebyggelse med funktioner som bidrar till liv och trygghet på platsen kan vara aktuell”, och att ett riktmärke för byggnadshö­jden på platsen är åtta våningar – vilket kan jämföras med hotellförs­laget som från början hade den dubbla byggnadshö­jden.

Vad som blir av med Österskans är ytterst en fråga för politikern­a.

– Det svåra är få inriktning på vad projektet ska innehålla. Vad önskar politiken att platsen ska motsvara. Hotell, kontor, centrumver­ksamhet, handel eller skola – det kan bli vad som helst på rimlighets­skalan, säger Olof Selldén.

Det skulle alltså kunna mynna ut i nytt hotellförs­lag?

– Det vore dumt att svara ja eller nej på den frågan. Men däremot är min uppfattnin­g att endast bygga park på området, så som många önskade, kanske inte är vad politiken önskar. Utan man vill att platsen ska bli tryggare och det gör man lättast med hjälp av ögon på platsen under så många timmar som möjligt under dygnet.

Ansvar för Halmstad, den styrande politiska majoritete­n, har ännu inte landat i vad man vill se på Österskans, uppger kommunstyr­elsens ordförande Stefan Pålsson (S).

– Där är vi inte riktigt ännu, men vi är överens om platsen tål att bebyggas med något som gör att fler människor kommer till vår stadskärna, säger han.

Visionen för området kommer att klarna under våren, menar han, och målsättnin­gen är att ha ett färdigt förslag under mandatperi­oden.

– Vi behöver bära med oss alla lärdomar, och den viljeyttri­ng som gavs av invånarna, och jobba vidare. Här kommer att finnas möjlighet för allmänhete­n att tycka till om förslaget. Det ska vara en god demokratis­k process, säger han.

” Vi lär oss alltid saker. Det gör vi i alla projekt, oavsett om de blir antagna eller inte.

Olof Selldén, planchef på Halmstads kommun

Om aktörerna som vann förra förslaget får en roll även i kommunens nya förslag återstår att se. Det finns inget bindande mellan parterna, men Stefan Pålsson anser att en fortsatt dialog ska hållas.

– De lade ner mycket tid, energi och pengar och har fortfarand­e ett intresse av området, om skulle man kunna göra något annat. Vi har deras engagemang med oss in i den nya processen om vi väljer att kroka arm med dem, säger han.

 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? Planchef Olof Selldén under en informatio­nsträff med invånarna sommaren 2022. Hotellplan­erna gick i stöpet i folkomröst­ningen några månader senare.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON Planchef Olof Selldén under en informatio­nsträff med invånarna sommaren 2022. Hotellplan­erna gick i stöpet i folkomröst­ningen några månader senare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden