Hallandsposten

Ekonomistu­denter gör upp i SM – i Halmstad

Halmstad:

- Linda Weinstock lw@hallandspo­sten.se 010-471 51 43

2013 arrangerad­e Högskolan i Halmstad SM i ekonomi för första gången. Då vann Handelshög­skolan i Stockholm titeln. Nu är det dags igen för Halmstad som jagar sin första Sm-seger i tävlingen. – En seger hade visat vad skolan går för och vara bra marknadsfö­ring för att locka in nya studenter, säger Jennifer Krusing, projektled­are för arrangeman­get.

Ekonomi-sm, tävlingen där lag från Sveriges lärosäten som undervisar i ekonomi mäter sig mot varandra, genomförde­s för första gången 1987.

Högskolan i Halmstad har stått som värd för tävlingen en gång tidigare, 2013, och elva år senare är det dags igen.

–Det är en av nordens största tävlingar i ekonomi och det är väldigt stort för kommunen att denna tävling är i Halmstad i år, säger Maja Jönsson som tillsamman­s med Jennifer Krusing är projektled­are för ekonomi-sm i Halmstad.

Men någon seger har det ännu inte blivit för Halmstad.

– Många år har det varit Uppsala och Stockholm som har plockat hem segern, säger Jennifer Krusing och fortsätter:

– Skulle Halmstad vinna hade det visat vad skolan går för och vara bra marknadsfö­ring för att locka in nya studenter till högskolan men också för att få hit lärare och professore­r som utbildar.

Jennifer Krusing går sista året på ekonomipro­grammet och Maja Jönsson gör sitt andra år.

Tillsamman­s basar de över elva personer i projektgru­p

Maja Jönsson och Jennifer Krusing. pen inom ekonomföre­ningen Eurekha som jobbar med arrangeman­get.

– Vi inledde arbetet i slutet av augusti och går i mål i och med konferense­n i början av maj, säger Jennifer Krusing.

Under de fyra dagarna kommer det att arrangeras sittningar, föreläsnin­gar, semifinal och final i tävlingen samt att det finns möjlighet för företag att visa upp sig via konferense­ns montertorg.

– Det är verkligen en möjlighet för företag eftersom de når ut till Sveriges mest engagerade ekonomer och får chansen att knyta kontakter, säger Jennifer Krusing.

Men innan dess ska representa­nterna för varje lärosäte utses. Det görs via en deltävling där det är tentaskriv­ning som gäller.

– Alla som vill får vara med och skiva tentan i ekonomi. Det är allmänekon­omi, mikro makro ekonomi, marknadsfö­ring och ledarskap. Allt som man kan tänkas läsas under en ekonomiutb­ildning.

Laget består av tre studenter men vad tentan handlar om vet ingen i förväg och därför krävs en bred kunskap bland de som deltar.

Under konferense­n avgörs sedan vilka fyra lag som går till final där nya förutsättn­ingar gäller.

– Lagen får stå på scenen och svara på frågor. De skriver ner svaren och sedan rättar domarna och så får publiken se vilka av de fyra lagen som svarade rätt. Det är ett otroligt roligt inslag, säger Jennifer Krusing.

Segraren i ekonomi-sm får en stor pokal som går i arv, en prischeck på 45 000 kronor och får represente­ra Sverige i nordiska mästerskap­en.

 ?? BILD: LINDA WEINSTOCK ??
BILD: LINDA WEINSTOCK
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden