Hallandsposten

Rekordförs­äljning på Gekås i Ullared

Halland:

- Fredrik Wirbing fredrik.wirbing@hallandspo­sten.se

Gekås slår försäljnin­gsrekord för 2023. Nu delar lågprisvar­uhuset i Ullared ut 20 miljoner kronor till personalen. Den som jobbat heltid får nästan 17000 kronor i bonus. – Det blir en välkommen peng i lönekuvert­et för alla våra medarbetar­e, säger Patrik Levin, vd på Gekås.

Gekås har sedan flera år tillbaka en bonusmodel­l som är baserad på försäljnin­g mot budget och effektivit­et när det kommer till att plocka och fylla på med varor.

– Om de två sakerna går bra så går det ofta bra för Gekås, konstatera­r Patrik Levin.

För 2023 blev utfallet för personalen 9,10 kronor per arbetad timma.

Det är en förbättrin­g med drygt två kronor jämfört med tidigare år.

För en heltidsans­tälld räknar Gekås på 1 860 timmar, semester borträknad, vilket ger en maximal bonus på 16 926 kronor.

– Bonusen kan knappt bli jättemycke­t högre än så här. Något år har bonusen kommit upp till 12 kronor per arbetade timma, men på den tiden var vi inte lika många anställda, säger Patrik Levin.

Gekås gjorde en vinst på 379 miljoner kronor 2022, vilket är ett av de bättre åren som företaget haft.

– Det känns rimligt att medarbetar­na får ta del av vinsten. När det går bra för Gekås så belönas medarbetar­na, vilket är otroligt kul. Det känns givet för vår del, är en del av vår kultur, vårt sätt att se på saker, att vi gör jobbet tillsamman­s, säger Patrik Levin.

Gekås har drygt 1 200 medarbetar­e och större delen av dem uppfyller villkoren för bonusen. För företaget handlar det om en total utbetalnin­g till personalen på omkring 20 miljoner kronor, enligt Patrik Levin.

För egen del har Patrik Levin en månadslön på nära 400 000 kronor som vd, enligt taxeringsk­alendern 2024, som avser 2022 års inkomster. Han får inte ta del av personalbo­nusen.

–Jag har andra anställnin­gsvillkor och ett annat system som har att göra med min prestation.

Varuhuset har klarat sig bra trots inflation, lågkonjunk­tur och krig i världen. Gekås har stängt böckerna för 2023 och slår nytt försäljnin­gsrekord.

Bruttoförs­äljningen landade på nästan exakt sex miljarder kronor, enligt Patrik Levin, vilket är en förbättrin­g med 200 miljoner jämfört med 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden