Hallandsposten

Zelenskyj kräver opartisk utredning om flygkrasch

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill se en oberoende internatio­nell utredning av onsdagens flygkrasch i den ryska gränsregio­nen Belgorod. Det fanns planer på en fångutväxl­ing, bekräftar ukrainsk säkerhetst­jänst.

- TT

– All fakta måste verifieras i så hög utsträckni­ng som möjligt, med tanke på att flygplanet kraschade på ryskt territoriu­m bortom vår kontroll, säger Volodymyr Zelenskyj i ett inspelat tal som publiceras i sociala medier.

Ryssland påstår att 65 ukrainska krigsfånga­r som skulle utväxlas fanns ombord på planet, samt sex besättning­smedlemmar och ytterligar­e tre medföljand­e. Samtliga omkom, enligt Ryssland, vars redogörels­e av det som har hänt ännu inte får stöd från något oberoende håll.

Ukraina har bekräftat att en fångutväxl­ing skulle ske under onsdagen, men enligt ett uttalande från landets militära säkerhetst­jänst HUR finns det inte några tillförlit­liga uppgifter om att ukrainska fångar befann sig på planet.

Volodymyr Zelenskyj understryk­er att de fortfarand­e försöker utreda omständigh­eterna runt kraschen.

Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov hävdade på en presskonfe­rens i FN i New York att Ukraina skjutit ned planet. Han har kallat till ett extrainsat­t möte i säkerhetsr­ådet, som kommer att sammanträd­a på torsdagskv­ällen svensk tid.

”Hektisk rysk propaganda riktar ett falskt informatio­nsflöde till en extern publik, i ett försök att misskredit­era Ukraina i världssamf­undets ögon”, skriver det ukrainska flygvapnet­s befälhavar­e Mykola Olesjtjuk på sociala medier.

I ett väldigt tidigt skede förekom anonyma källuppgif­ter i Ukrainas statliga medier som gjorde gällande att planet hade skjutits ned av ukrainskt luftvärn, men de uppgiftern­a drogs senare tillbaka och dementerad­es.

Planet störtade vid klockan elva på onsdagsför­middagen lokal tid. I vissa kanaler lyfts det fram att planet inte flög mot Ukraina utan i motsatt riktning, men det rapportera­s också att det just hade lyft.

Filmklipp som spelades in av personer på marken visar hur planet slår ned i ett vintrigt och delvis bebyggt landskap, varpå ett stort eldklot skjuter upp mot himlen. Nedslagspl­atsen, nära samhället Jablonovo öster om den större staden Belgorod, har spärrats av.

Ukraina ligger omkring fem mil därifrån. Det har skett omfattande beskjutnin­g över gränsen under invasionsk­rigets gång.

"All fakta måste verifieras i så hög utsträckni­ng som möjligt, med tanke på att flygplanet kraschade på ryskt territoriu­m bortom vår kontroll.

Volodymyr Zelenskyj President, Ukraina

 ?? BILD: UGC VIA AP ?? Rök stiger från platsen där militärfly­gplanet slog ned.
BILD: UGC VIA AP Rök stiger från platsen där militärfly­gplanet slog ned.
 ?? BILD: PETER K. AFRIYIE ?? Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov i New York på onsdagen.
BILD: PETER K. AFRIYIE Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov i New York på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden