Hallandsposten

Israel kräver att FN evakuerar läger i Gaza

Israel uppmanar samtliga Gazabor att lämna det Fn-läger som beskjutits av stridsvagn­ar. Uppgiften kommer från FN sedan israelisk militär meddelat Fn-organet Unrwa genom högtalarut­rop vid anläggning­en.

- TT-AFP

Minst tolv personer dödades sedan lägret i Khan Yunis träffats av stridsvagn­seld på onsdagsmor­gonen. Attacken har fördömts, inte minst av USA.

Men medan strider fortsätter att rasa i staden i södra delen av Gaza så gör Israels armé (IDF) klart för att nya angrepp mot flyktingfö­rläggninge­n är att vänta.

– Armén uppmanade en representa­nt för Unrwa genom en högtalaran­läggning. Hon gick över till dem som stod vid en stridsvagn. De sade till representa­nten att vi måste utrymma platsen till klockan fem på fredagsmor­gonen, sade Amal Lubbad, en av dem som tagit sin tillflykt till anläggning­en.

Uppgiften bekräftas av FN:S representa­nter, men IDF kommentera­de inte saken på direkt fråga från nyhetsbyrå­n AFP.

Attacken mot FN:S flyktinglä­ger har fördömts från flera håll. USA har valt att skärpa tonläget mot Israels regering. Utrikesmin­ister Antony Blinken sade under sitt besök i Angola att han poängterat att FN:S anläggning­ar måste skyddas.

Även FN:S organ för Palestinaf­rågor, Unrwa, skärper tonen efter attacken mot lägret där omkring 800 människor befann sig.

”Återigen ett tydligt åsidosätta­nde av grundlägga­nde regler för krig”, skriver Unrwas chef Philippe Lazzarini på X.

Uppgifter kommer också om att ett 20-tal personer dödats när de väntade på att få ta emot nödhjälp vid en refug utanför staden Gaza, enligt den av terrorstäm­plade Hamas styrda hälsomyndi­gheten i Gaza. Hamas väpnade gren, Islamiska jihad, uppgav att gruppen beskjutits med artillerig­ranater och robotar.

Israel har svarat med att man ska granska händelsen. Oberoende bedömare har inte kunnat verifiera uppgiften om attacken.

 ?? BILD: RAMEZ HABBOUB ?? Israel uppmanar FN att evakuera det flyktinglä­ger som besköts på onsdagen.
BILD: RAMEZ HABBOUB Israel uppmanar FN att evakuera det flyktinglä­ger som besköts på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden