Hallandsposten

Två veckor – så länge håller ett nyårslöfte

- Mojtaba Ghodsi vd på IQ

Att ta en paus från alkoholen har positiva medicinska effekter och kan leda till förändrade vanor som består. Många alkoholkon­sumenter kan också tänka sig en vit månad under 2024, men de flesta håller inte ut så länge. Det skriver Mojtaba Ghodsi, vd på IQ.

HP debatt 26/1. I januari vill många göra en nystart. Enligt en undersökni­ng som Novus genomfört på uppdrag av IQ överväger närmare sex av tio alkoholkon­sumenter en vit månad under 2024 och tre av fyra kan tänka sig att dra ner på sitt drickande under en period.

De flesta håller dock inte ut mer än två veckor. Motivation­en som ett nyårslöfte innebär börjar faktiskt falna redan andra fredagen i januari enligt data från träningcom­munityt Stravas användare, och har till och med fått ett eget namn – Quitters day.

Att ta en paus från alkoholen har positiva medicinska effekter och kan leda till förändrade vanor som består. Det ger dig tid att reflektera över vilken plats alkoholen tar i ditt liv och hur det kanske påverkar personer i din närhet.

Enligt forskning finns det smarta metoder för att få sina nyårslöfte­n att hålla. Om du väljer att börja med någonting, i stället för att sluta, så har du större chans att nå dina mål – eller om du ersätter ett beteende med ett annat.

Kring alkoholvan­or kan det handla om att ersätta kompishäng­ets ”ta en öl”, med att ta en fika. Eller att umgås genom aktivitete­r som inte kretsar kring alkohol.

Trots att Sverige är världskänd­a för ordet lagom, så är det sällan vi använder oss av den filosofin när det kommer till vårt umgänge med alkohol. Många tar kanske ett par glas mer än vad de egentligen hade tänkt sig från början, eller skulle vilja. Ofta av helt slentrianm­ässiga skäl.

För att nå bortom Quitters day med dina nyårslöfte­n om mer medvetna alkoholval vill jag ge tre tips:

Hitta motivation­en. Fundera över hur du vill dricka. Vad skulle bli bättre för dig om du drack mindre?

Sätt upp ett mål för hur du vill dricka. Till exempel antal glas per vecka, och håll dig till det och drick bara när du själv vill. Stå på dig om någon tjatar på dig att dricka mer.

Prata med dem nära dig om hur de upplever dig när du har druckit alkohol. Den vetskapen kan ge nya insikter som hjälper dig i din självrefle­ktion.

Lycka till med ett mer medvetet alkoholår 2024.

Fotnot: IQ är ett fristående dotterbola­g till Systembola­get med uppdraget att verka för ett smartare förhållnin­gssätt till alkohol.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL/TT ?? ”Trots att Sverige är världskänd­a för ordet lagom, så är det sällan vi använder oss av den filosofin när det kommer till vårt umgänge med alkohol.”
BILD: PONTUS LUNDAHL/TT ”Trots att Sverige är världskänd­a för ordet lagom, så är det sällan vi använder oss av den filosofin när det kommer till vårt umgänge med alkohol.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden