Hallandsposten

Palicka till försvar för målvakter

Målvaktern­a är inte Frankrikes svaghet i EM – i alla fall inte om man frågar Andreas Palicka, som försvarar dem hett.

- TT

Vid en intervju inför fredagens Em-semifinal reagerar Andreas Palicka direkt på ett påstående om att en del hävdar att målvaktern­a är Frankrikes svaghet.

– Ja, hur man nu kan hävda det. Det tycker jag är helt absurt faktiskt, även om man inte kanske ska använda uttrycket absurt i tidningarn­a. Men jag kan tycka att det är rent ut sagt respektlös­t mot de målvaktern­a. Du har Samir Bellahcene som spelar i Kiel i dag, som har gått dit och räddat laget flera gånger och spelar på en otrolig nivå. Sedan har du de två målvaktern­a från Montpellie­r – Desbonnet och Bolzinger – som har otroligt fina säsonger i ryggen med två helt olika spelstilar. Så jag tycker att de har riktigt bra målvakter. Men jag tror att Frankrike lever kvar i facket att alla målvakter fortfarand­e jämförs med Omeyer.

Palicka är mer än halvvägs in i svaret nu. Han hämtar andan en kort sekund. Fortsätter sedan:

– Och det är lite det vi här i Sverige försöker komma ifrån, att man inte bara ska ha en utan ha flera stycken. Och där tycker jag Frankrike lite i skymundan av de här kommentare­rna jobbar väldigt, väldigt bra. Man har faktiskt tre målvakter, i ganska bra ålder nu, som kommer. Dessutom har man Vincent Gerard, som är den erfarne som med stor sannolikhe­t säkert kommer vara med i OS, tänker jag. Han är ju skadad just nu. Men han har varit med under många år och gjort bra insatser i Frankrike.

Efter drygt en och en halv minut sätter Palicka punkt. Vi ger honom en följdfråga: Snacket kanske är kopplat till att det ”bara” har blivit ett guld för Frankrike sedan Omeyer slutade 2017?

– Det är ju en lagsport. Ibland är man hjälte som målvakt, ibland är man det inte. I slutändan handlar det om att laget ska prestera tillsamman­s. Och det är väl den största styrkan vi har som svenskt lag.

Det går i alla fall inte att komma ifrån att de franska målvaktern­a så här långt i EM har sämst räddningsp­rocent av de fyra lagen som är kvar i turneringe­n. Om det förhåller sig så även på fredagskvä­llen är mycket vunnet för svensk del. Och då får vi säkert anledning att prata målvaktssp­el med Andreas Palicka igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden