Hallandsposten

Blågults världsklas­sduo: ”Lite av en x-faktor”

Att ha en mittnia i världsklas­s är inte dumt, men Sverige har mer än så. Sverige har två. – Det har burit frukt i det här mästerskap­et, säger Jim Gottfridss­on inför Em-semin mot Frankrike.

- Carl Göransson TT

Särskilt lika är de inte, de två blågula mittniorna som brukar turas om ganska broderligt när det gäller att hålla i taktpinnen i det svenska anfallsspe­let.

Gottfridss­on är snackpåsen, veteranen, den sluge taktikern som är lite av handbollsl­andslagets själ – både 2018 och 2022 utsedd till hela EM:S mest värdefulla spelare.

Claar är den mer tystlåtne östgöten som kan skapa mer på egen hand, 27-åringen som bara blir bättre och bättre – en av Bundesliga­s bästa spelare som ny hos Champions League-mästarna i Magdeburg den här säsongen.

En sak förenar duon:

– Båda två är världsklas­spelare, säger Glenn Solberg.

I sina mittnior förfogar norrmannen över två vapen som borde göra de flesta Em-förbundska­ptener avundsjuka. Om Gottfridss­on kör fast kan Claar komma in och vice versa. Dessutom har de helt olika egenskaper som gör det möjligt att förändra en matchbild.

– Med motståndar­e som ställer upp man mot man, då har det fungerat extremt bra med Felix anfallsspe­l. Sedan har vi mött lag som har haft väldigt kompakta försvarssp­el, där det taktiska kanske är lite viktigare än individual­isterna. Och då har det burit frukt med det spel som jag har spelat. Vi visar att vi har allting i vår verktygslå­da, säger Jim Gottfridss­on inför fredagskvä­llens tuffa Em-semifinal i Köln.

Ett tredje alternativ är också att ha båda två på planen samtidigt, med ”Gotte” som speldirige­nt och Claar till vänster.

– Det är lite av en x-faktor vi har. De matcher som vi har spelat med oss två tycker jag har funkat väldigt, väldigt bra.

Det här blir fjärde året i rad som Sverige och Frankrike möts i en mästerskap­ssemi. Efter två raka segrar för Blågult blev det förlust i Stockholm i fjol, men då saknades Gottfridss­on efter att ha skadat ett finger i Vm-kvartsfina­len.

– Jag tror det är jättevikti­gt att vi har olika alternativ, säger Claar.

– Det är absolut en större trygghet att känna att man har någon att byta med. Förra året blev det mer press på en och man ville verkligen, verkligen leverera. Och när 5 januari 1997. Norrköping­s HK. Magdeburg. man inte gjorde det kändes det jättetungt.

I svensklägr­et lägger man gärna ett litet favoritska­p på fransmänne­n, som är ensamma om att inte ha förlorat hittills i EM.

– 60/40 till Frankrike, säger Gottfridss­on.

– Det låter väldigt förnuftigt, säger Solberg.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG ?? Felix Claar och Jim Gottfridss­on, på tåget från Hamburg till medaljmatc­herna i Köln.
BILD: FREDRIK SANDBERG Felix Claar och Jim Gottfridss­on, på tåget från Hamburg till medaljmatc­herna i Köln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden