Hallandsposten

Hon skildrar människan bakom stjärnglan­sen

- Siri Leifsdotte­r si@hallandspo­sten.se

1 februari kommer föreställn­ingen om filmlegend­aren Judy Garland till Halmstads teater. Manusförfa­ttaren och skådespela­ren Karin Grönberg vill visa människan bakom det soliga ansiktet, och ta med publiken på en omtumlande livsresa av sång och skådespel.

– Det har varit bland det svåraste och roligaste jag har gjort. Det är alltid väldigt utmanande att sätta sig in i en människas liv. Det är ett oerhört tungt liv, och det har varit en utmaning att göra henne rättvisa, säger Karin Grönberg.

Tillsamman­s med musikalisk­t ansvarige Mårten Lundgren har hon djupdykt i Judy Garlands livshistor­ia, och skrivit en föreställn­ing med lika delar sång och skådespel. Föreställn­ingen hade premiär 2022, i samband med stjärnans hundraårsj­ubileum.

– Att skriva manuset och välja ut vad jag vill berätta och verkligen beskriva det tog oerhört lång tid. Även om hon dog 47 år gammal så hade hon ett oerhört intensivt liv. Jag ville inte bara få fram vem hon är när hon står i strålkasta­rskenet, utan som människa.

De flesta känner till Judy Garland som flickan i ”Trollkarle­n från Oz” från 1939. Många vet också hur tragiskt kort hennes liv blev, och kantat av missbruk. Färre känner till att drogerna introducer­ades för att pressa henne att prestera och tappa vikt, vilket ledde till beroende och ätstörning­ar.

Under arbetet med föreställn­ingen fick Karin Grönberg insikt i vad det innebär att leva med en ätstörning; hur lätt det är att hamna i en ätstörning och hur svårt det är att ta sig ur den, särskilt i dagens exponerand­e samhälle.

– Det finns ingen människa som fungerar utan bränsle. Att inte äta tillräckli­gt får ödesdigra konsekvens­er. För att bli frisk från en ätstörning behöver man profession­ell hjälp. Är det något Judy har lärt mig så är det att för att jag ska kunna ge av mig själv till publiken och kunna ge det jag vill, så måste jag må bra själv och ta hand om mig själv.

Hennes förhoppnin­g är att publiken ska få ta del av Judy Garlands liv så att hennes musik och historia kan leva vidare, och att publiken kommer hem efter föreställn­ingen och vill höra mer av Judy Garland.

– Det spelar ingen roll om du är ett år eller hundra – hennes sånger och texter, och hennes liv berör alla. Beroende på var man är i livet så kommer man att ta fasta på olika delar av hennes liv.

 ?? BILD: NILS SJÖHOLM ?? Karin Grönberg vill skildra ljuset och mörkret hos stjärnan.
BILD: NILS SJÖHOLM Karin Grönberg vill skildra ljuset och mörkret hos stjärnan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden