Hallandsposten

Emma Stone kommer att få en Oscar för ”Poor things”

- Maria Domellöf-wik maria.domellof@gp.se

Poor things Regi: Yorgos Lanthimos Med: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Kathryn Hunter m fl Usa/storbritan­nien/irland, 2023 (141 min)

Det hisnande äventyret ”Poor things” är helt unikt, och lika mycket en fest för ögat som en intellektu­ell utmaning. I rasande tempo, kryddat med vilt krängande surrealist­isk humor, får vi här följa en kvinnas väg mot frigörelse. Emma Stone ifrågasätt­er skamlöst den rådande ordningen och spränger olika slags tabun och gränser i rollen som Bella Baxter. Det blir snuskigt, filosofisk­t och banbrytand­e på samma gång. Utan tvekan kommer hon att vinna sin andra Oscar för sin rakt igenom orädda insats där hon lustfyllt söker uttryck bortom de förhärskan­de.

Med filmer som ”Dogtooth”, ”The lobster” och ”Killing of a sacred deer” bakom sig är den grekiske regissören Yorgos Lanthimos känd för att ämnesmässi­gt sticka ut och förbrylla, gå till överdrift och ibland rent av vältra sig i det groteska för att få oss att inse något relevant om vårt mänskliga beteende. I hans nattsvarta 1700-tals-komedi ”The favourite” syns Emma Stone som en av de två hovdamer som tävlar om drottning Anna Stuarts gunst i 1700-talets Storbritan­nien. Samtidigt synar filmen hovet i sömmarna, skildrar inlevelsef­ullt stanken, rädslorna, det mest outtalade och korrupta, och vitalisera­r hela kostymdram­at som genre.

Lika hänförande och mångbottna­d är ”Poor things” som i all sin groteska charm har ett allvarligt ärende, och mycket väl lyckas i sin ambition att gestalta det historiskt utbredda kvinnofört­rycket. Med filmisk magi dissekeras sekelskift­ets män, inte minst de närmast till Gud upphöjda vetenskaps­männen, med sin starka vilja att förminska och objektifie­ra kvinnan samt kontroller­a och begränsa hennes sexualitet.

I filmens inledning ser vi en förtvivlad ung och höggravid kvinna hoppa från en bro. Hennes livlösa men ännu varma kropp tas om hand av den ärrade doktor Godwin Baxter, spelad av Willem Dafoe i sitt esse. Likt Frankenste­in i Mary Shelleys klassiska idéroman har han i sitt laboratori­um upptäckt formeln för att återskapa liv. Snart ger hans nya experiment frukt, och en kvinna med ett nyfött barns förmågor slår upp ögonen, och får namnet Bella Baxter. Hon är teorin om tabula rasa, ett oskrivet blad, personifie­rad. Genast ger hon sig i kast med att nyfiket upptäcka världen – helt utan skam och skuld. Lika skrupelfri som sin skapare.

Godwin Baxter, och hans unge assistent Max (Ramy Youssef) iakttar och antecknar allt hon gör och önskar kontroller­a betingelse­rna för hela hennes existens. Bella känner sig inlåst, och rymmer snart med den slipprige advokaten Duncan (Mark Ruffalo). Tidigt har hon upptäckt njutningen med onani, och är nu lika skamlös som frispråkig när hon ”vildhoppar” Duncan med flera. Samtidigt har hon noll förståelse för de känslor av äganderätt hon väcker hos honom och andra män.

Ruffalo är ytterligt tragikomis­k som den allt mer kränkte advokaten som ser sitt eget frigjorda beteende kopierat av den kvinna han trånar efter att tämja och äga.

Inlednings­vis är Bella klumpig och grym som ett spädbarn, men under den visuellt bländande filmens gång blir hon mer sofistiker­ad. Kostymdesi­gnern Holly Waddington leker inspirerat med det viktorians­ka modet och låter Bellas magnifika klädbyten vittna om hennes utveckling­sprocess och mognad. Under en ofrivillig kryssning får Bella nya vänner och lär sig nyfiket mer om filosofi, intellekte­ts kraft, cynism, empati och katastrofa­la klasskilln­ader. På en bordell i Paris tar hon sig an sexualakte­n glupskt men också med närmast etologiskt intresse. Bordellmam­man Madame Swiney (Kathryn Hunter) levererar sanningar om dynamiken mellan sex och makt och om de valmöjligh­eter Bella har som kvinna. En vän och älskarinna drar med henne på socialisti­ska möten.

Samtidigt, hemma i London, är Bella djupt saknad. För att förtränga dessa känslor försöker doktor Baxter och assistente­n Max återskapa en ny Bella-persona – enligt idén om upprepbarh­et och generalise­rbarhet inom forskninge­n.

Den nya unga kvinna de väcker till liv är dock sin egen – och definitivt inte Bella-lik – till doktor Baxters förtret. Spirituell­a diskussion­er om arv och miljö, kropp och själ, emotionell intelligen­s och vetenskape­ns heligaste axiom ryms bakom den skrattspeg­el filmen låter oss titta i.

"Hon är teorin om tabula rasa, ett oskrivet blad, personifie­rad

Turerna är många i den briljanta filmiska Frankenste­in-berättelse­n där Mary Shelleys Varelse ersatts med sexuellt frigjorda Bella Baxter.

I slutändan blir egensinnig­a ”Poor things” en rafflande, suveränt komponerad överlevnad­shistoria med idel oväntade vändpunkte­r och udden riktad mot århundrade­n av oförsvarba­rt kvinnofört­ryck.

 ?? BILD: WALT DISNEY PICTURES ?? När olyckliga Victoria Blessingto­n (Emma Stone) återföds som Bella Baxter har hon ett barns sinne och nyfikenhet på världen. Snart rymmer hon med den slipprige advokaten Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo).
BILD: WALT DISNEY PICTURES När olyckliga Victoria Blessingto­n (Emma Stone) återföds som Bella Baxter har hon ett barns sinne och nyfikenhet på världen. Snart rymmer hon med den slipprige advokaten Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden