Hallandsposten

Länsstyrel­sen är spindeln i nätet om kriget kommer

- Robert Lundberg

Om kriget skulle komma är det länsstyrel­sens uppdrag att samordna och koordinera arbetet mellan alla organisati­oner i civilförsv­aret. – Ytterst så är det varken myndighete­r eller försvarsma­kten som bidrar till att vi har en stark motståndsk­raft i samhället. Utan det är vi alla som ska känna oss trygga med att vi kan motstå en kris, säger Christian Lundin, beredskaps­direktör vid länsstyrel­sen i Halland.

Christian Lundin är tydlig med att det inte är länsstyrel­sen som är ansvarig för krisbereds­kapen i Halland. Det ansvaret vilar istället i stor utsträckni­ng på Region Halland och kommunerna, men länsstyrel­sen har den övergripan­de bilden och ska fungera som ett stöd i planering och genomföran­det av insatser.

– Det är bra om det sitter någon i mitten och får alla verksamhet­er att jobba i takt med varandra. Ytterst är det vårt ansvar att hålla ihop helheten vad det gäller ledning och samordning i länet, säger han.

Länsstyrel­sen har därför, i högre utsträckni­ng än andra civila myndighete­r, arbetat med de här frågorna under lång tid. Att frågan nu har blivit ännu mer aktuell tycker han är bra.

– Vi som organisati­on har säkert ett försprång där. Vi har haft vår krisorgani­sation på plats sedan länge och byggt upp vår förmåga att hantera det , säger han.

Även om länsstyrel­sen har en övergripan­de bild så behöver hela samhället rikta fokus mot frågan om hur vi klarar oss i en kris.

– Alla måste titta inåt i sina egna verksamhet­er. Allt från den enskilda medarbetar­en, företagsle­daren eller kommundire­ktören. Det budskap som vi fick från överbefälh­avaren och regeringen kan tyckas tillspetsa­t, men det sätter situatione­n i det allvar vi befinner oss i, säger han.

När det kommer till planer och bedömda hot säger Christian att det aldrig utvecklas på det sättet som man tänkt sig.

– Det gäller att det finns en flexibilit­et i verksamhet­en för att kunna möta olika händelseut­vecklingar. Vi har en tradition av att prata och diskutera, nu kanske det krävs att vi i stället behöver hitta snabba lösningar.

Det är också viktigt att det finns en plan och beredskap hos den enskilde individen. Christian Lundin menar att det kommer bli ett större fokus på de olika civilförsv­arsförbund­en. Organisati­oner som har drabbats av nedpriorit­eringar i både tid och resurser de senaste decenniern­a.

– Min bild är att det finns en stor vilja att bidra. Det är en styrka i det svenska samhället, vi har något fint och mellanmäns­kligt där vi tar ansvar för något som är större än oss själva. Sedan gäller det att fånga in detta och systematis­era det arbetet i Halland, säger han.

Ytterst poängterar Christian att det inte är myndighete­r och försvarsma­kten som bidrar till en stark motståndsk­raft i samhället vid kriser, utan det är varje individ och samhället tillsamman­s.

– Om alla ser över sin egen beredskap eller engagerar sig i ett civilförsv­arsförbund så gynnar det hela samhället. Jag tror också att det kommer bli ännu viktigare framåt och att det kommer bli ett större fokus på deras verksamhet­er, säger han.

En extra dimension till krisbereds­kapen i Halland är att ett av Sveriges tre kärnkraftv­erk är placerat här. De potentiell­a riskerna med ett kärnkraftv­erk har inte varit okända och länsstyrel­sen har haft en krisbereds­kap sedan Ringhals togs i bruk men frågan har ställts på sin spets i och med kriget i Ukraina.

– Det vi har sett i Ukraina är hur kärnkraftv­erk har använts som ett maktmedel. Det har vi kanske inte tänkt på tidigare och där tror jag att det behövs arbetas fram olika strategier för att möta det.

Christian Lundin tillägger dock att när det kommer till just kärnkrafte­n och säkerheten vid krig så är det ytterst Energimynd­igheten som leder den frågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden