Hallandsposten

”Nio kvinnor och barn har utsatts för brotten”

Halmstad/stockholm:

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Enligt åklagaren har Lina Ishaq varit inblandad i de flesta typer av övergrepp som Islamiska staten utsatte yazidier för – förutom att döda någon. – Vi har identifier­at nio målsägande, kvinnor och barn, som hon har utsatt för brott, säger Reena Devgun.

I augusti 2014 angrep Islamiska staten yazidierna i Sinjarområ­det i norra Irak. Tusentals tillfångat­ogs eller dödades, och närmare 100 000 människor flydde till Sinjarberg­en, där många dog av vattenbris­t eller utmattning. FN har beskrivit Is-attacken mot yazidierna som folkmord.

Bland dem som inte lyckades fly separerade­s män och pojkar över tolv år från familjerna och tvingades att konvertera. Om de nekade blev de dödade. Kvinnor och barn måste ofta ha blivit vittnen till att deras manliga familjemed­lemmar dödades, innan de själva transporte­rades till Syrien.

Kvinnorna betalade det högsta priset. Nästan 7 000 kvinnor kidnappade­s och såldes som sexslavar. Många utsattes för upprepade sexuella övergrepp. De tvingades konvertera, och flera av dem blev bortgifta till Is-krigare.

Tusentals kvinnor och barn, ner till nio års ålder, såldes upprepade gånger på slavmarkna­der i syriska städer där IS var starka. Pojkar från sju år och äldre slets från sina mammor och sattes i läger där de blev hjärntvätt­ade och tränade för att bli barnsoldat­er.

– Jag vill ännu inte gå in på exakt vilka handlingar som Lina Ishaq gjort sig skyldig till, men har man följt nyhetsrapp­orteringen om vad IS utsatte yazidierna för så har man en bra bild av vad det handlar om – förutom att hon inte har dödat någon, säger Reena Devgun, senior åklagare vid Riksenhete­n mot internatio­nell och organisera­d brottsligh­et.

Brotten ska ha skett från och med augusti 2014 till och med december 2016 i den syriska staden Raqqa.

– Vi har identifier­at nio målsägande, både kvinnor och barn, som hon har utsatt för brott som går under benämninga­rna brott mot mänsklighe­ten, folkmord och grov krigsförbr­ytelse, säger Reena Devgun.

– Tids nog presentera­r vi allt i samband med åtalet, men eftersom vi ännu inte delgett Lina Ishaq allt vi har på henne vill jag vänta med detaljer.

En som fått upp världens ögon för Is-övergreppe­n mot yazidiska kvinnor är Nadia Murad. Hon lyckades fly från sin slavtillva­ro, fylld av misshandel och våldtäkter, och gav 2017 ut boken ”Den sista flickan: berättelse­n om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten”. Nadia Murad fick 2018 Nobels fredspris.

Första gången någon dömdes för folkmord mot yazidier var i slutet av 2021. Det var då en tysk domstol som fällde en irakisk Is-man för folkmord, brott mot mänsklighe­ten och krigsbrott.

Mannen hade köpt en yazidisk kvinna och hennes fem år gamla dotter som slavar 2015. Han straffade den femåriga flickan genom att kedja fast henne vid ett fönster –där hon inte kunde få skydd från solen – och lät henne dö av uttorkning framför hennes mamma, som inte kunde förhindra det.

– Efter den domen har det förekommit flera rättsfall i Tyskland som handlat om folkmord mot yazidier, berättar Reena Devgun.

– Fallen har rört allt från regelrätt dödande till förslavand­e av kvinnor, våldtäkter, tvångskonv­erteringar och rekryterin­g av barnsoldat­er. Det finns även ett nytt fall som handlar om en kvinna som haft slavar som utsatts för övergrepp.

När Lina Ishaq i början av 2022 åtalades för grovt krigsbrott och grov krigsförbr­ytelse för att hennes näst äldste son använts som barnsoldat för IS i Syrien, nämndes inget om övergrepp mot yazidier – varken i den 2 500 sidor tjocka förundersö­kningen eller under rättegånge­n i säkerhetss­alen i Stockholms tingsrätt.

– De här nya misstankar­na mot henne uppstod efter att den andra utredninge­n var klar. Därför startade vi en ny utredning 2022, som pågått ända sedan dess, förklarar Reena Devgun.

Hon berättar att de fått fram många uppgifter genom det internatio­nella samarbete som sker med bland annat Fn-organet UNITAD för Irak och IIIM för Syrien.

– De vittnesför­hör som varit så känsliga att vi väntat tills vi fick igenom häktningen kan vi nu genomföra. Sedan ska förstås försvaret få ta del av allt, säger åklagaren.

– Min bedömninge­n är att vi kan ha ett åtal färdigt någon gång efter sommaren.

Blir det en lika omfattande utredning som den förra förundersö­kningen mot Lina Ishaq, den som var

2 500 sidor tjock?

– Jag tänker aldrig i sidantal, men jag skulle tro att denna till och med blir ännu mer omfattande, säger Reena Devgun.

"De här nya misstankar­na mot henne uppstod efter att den andra utredninge­n var klar.

 ?? BILD: SAMUEL STEÉN/TT ?? ”Min bedömninge­n är att vi kan ha ett åtal färdigt någon gång efter sommaren”, säger Reena Devgun, senior åklagare, om det nya fallet mot Lina Ishaq från Halmstad.
BILD: SAMUEL STEÉN/TT ”Min bedömninge­n är att vi kan ha ett åtal färdigt någon gång efter sommaren”, säger Reena Devgun, senior åklagare, om det nya fallet mot Lina Ishaq från Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden