Hallandsposten

Snattare slog butiksägar­e – får fängelse

Laholm: Snattaren boxade en butiksägar­e i huvudet och kastade en milkshake i ansiktet på en busschauff­ör. Båda krävde skadestånd, men chauffören blir helt utan. Våldsverka­ren hamnar i finkan.

- Jonatan Gernes

Den 27-årige mannen från Laholms kommun stal bacon och bearnaises­ås på Ica Torghallen i Laholm i juni förra året.

Han togs på bar gärning, men slet sig loss från butikschef­en som försökte hålla fast honom. I tumultet fick butikschef­en två kraftfulla knytnävssl­ag i bakhuvudet. Han fick ont och en bula. Snattaren är tidigare boxare, enligt egen utsago.

Vid ett annat tillfälle slängde 27-åringen innehållet i en milkshake i ansiktet på en busschauff­ör i Halmstad. Han uppfattade det som att bussen avsiktligt bromsade så kraftigt att han ramlade.

En tredje gång stal han diverse livsmedel på Ica Maxi Högskolan i Halmstad.

Laholmaren har i stora drag erkänt brotten, men hävdar att slagen mer var att betrakta som knuffar utan avsikt att träffa huvudet.

Han åtalades för bland annat rån, men fälls nu för misshandel, förgripels­e mot tjänsteman och två fall av ringa stöld. Han har ett digert brottsregi­ster och hade pågående skyddstill­syn för liknande stölder och bedrägeri. Nu blir straffet två månader i fängelse.

Både butiksägar­en och busschauff­ören begärde skadestånd.

27-åringen döms att ersätta butiksägar­en med 10 000 kronor för kränkninge­n. Men busschauff­ören får ingenting.

Av övervaknin­gsfilm och fotografie­r från bussen framgår att milkshaken kastades snett bakifrån i bussen, och att majoritete­n träffade rutorna och instrument­panelen. En mindre mängd träffade chauffören­s ansikte och byxor.

Busschauff­ören mådde dåligt efteråt och jobbade inte på två veckor, men Halmstads tingsrätt tycker inte att kränkninge­n var så allvarlig att han har rätt till skadestånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden