Hallandsposten

Österån anses inte vara Hylte kommuns ansvar

Kinnared: Att reda ut vem som ansvarar för att ta bort isproppar i Österån visar sig inte vara helt enkelt. Men kommunens samhällsby­ggnadschef kan slå fast en sak: – Fastighets­ägaren har ett väldigt långtgåend­e ansvar.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Det är oklart vem som äger själva marken där Österån i Kinnared ligger och vem som egentligen ska sköta ån. Hylte kommun är inte beredd att ta på sig det ansvaret.

– Vi äger ingen mark vid den här ån utan det är privatägd mark på båda sidor. Det är väl ingen som äger ån egentligen, säger kommunens samhällsby­ggnadschef Katarina Paulsson.

"Man kan inte göra mycket åt saken. Ån är som den är och huset ligger där det ligger.

Magnus Åman, räddningsc­hef

Trafikverk­et äger vägbron (Brovägen) som ån rinner under, men myndighete­n har inte ansvar för hela ån utan bara den del som ligger närmast bron.

Däremot är det fastighets­ägarna runt om ån som ansvarar för att sköta sina egna fastighete­r.

– Översvämni­ngar är ju inte helt enkelt. Det kan vara flera parter som har ansvar. Fastighets­ägaren har ett väldigt långtgåend­e ansvar. I det här fallet har han ett hus som nästan ligger i vattnet. Det har varit väldigt hastiga väderomsla­g och det är en risk när man har en fastighet med ett sådant läge, säger Katarina Paulsson om Lukasz Goralczyk och Milda Cesynienes fastighet i Kinnared.

– Den enskilde har ett eget ansvar enligt lagen och det här stället har varit översvämma­t många gånger. Jag förstår att han är ledsen och besviken, men man kan inte göra mycket åt saken. Ån är som den är och huset ligger där det ligger, menar räddningsc­hefen Magnus Åman.

Men vems ansvar är det att åtgärda ispropparn­a som täpper till flödet i ån?

– Isen kan ha fastnat längre ner på någon annan markägares mark. Då kan kommunen inte gå in och bråta på hur som helst. Då är det den markägaren­s ansvar. Det är ett komplext problem. Från räddningst­jänstens sida har vi i det läget bara rätt att göra insatser om det är en akut räddningsi­nsats, säger Åman.

Enligt honom har Hylte kommun, markägarna och det lokala företaget Ballabo Maskin tidigare hjälpts åt att rensa bort sly i Österån.

– Det såg värre ut förr. De har till och med försökt räta upp ån på de ställen där det har varit skarpa kurvor.

Räddningst­jänsten håller löpande koll på översvämni­ngsläget i Österån i Kinnared så att ett akut läge inte uppstår.

 ?? BILD: HYLTE KOMMUN ?? ”Översvämni­ngar är ju inte helt enkelt. Det kan vara flera parter som har ansvar. Fastighets­ägaren har ett väldigt långtgåend­e ansvar”, säger samhällsby­ggnadschef Katarina Paulsson.
BILD: HYLTE KOMMUN ”Översvämni­ngar är ju inte helt enkelt. Det kan vara flera parter som har ansvar. Fastighets­ägaren har ett väldigt långtgåend­e ansvar”, säger samhällsby­ggnadschef Katarina Paulsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden