Hallandsposten

Kristersso­n: Inte aktuellt förhandla med Ungern

Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) säger att Sverige är medlem i Nato ”väldigt snart”. Han åker gärna till Ungern men tänker inte förhandla om själva Natomedlem­skapet. – Det är inte aktuellt, säger han på en presskonfe­rens.

- Niklas Svahn TT

Statsminis­tern har bjudits ned till Budapest av Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán, en inbjudan han tackar ja till.

– Jag kommer gärna till Budapest och söker en tid som passar oss båda, säger Kristersso­n under ett besök på Akalla grundskola.

Samtidigt påpekar han att de båda ledarna ses i Bryssel på torsdag nästa vecka på ett Eu-toppmöte.

Det finns enligt statsminis­tern mycket att prata om, som stridsflyg­et Jas 39 Gripen som Ungern hyr av Sverige sedan nästan 20 år tillbaka i tiden. Både han och utrikesmin­ister Tobias Billström tar upp Gripen när Ungern kommer på tal.

– En sak som är underskatt­ad är att både Sverige och Ungern använder det fina svenska flygplanet Jas 39 Gripen. Där har vi mycket att diskutera, säger Kristersso­n.

Anders Blomqvist, Ungernkänn­are och forskare vid Uppsala universite­t och lektor vid Högskolan i Dalarna, har tidigare sagt att de 14 flygplanen som hyrs ut kan användas som lite av ett påtrycknin­gsmedel.

– Genom att Ungern leasar Jas-planen så skulle den svenska regeringen kunna säga att vi behöver dem för att Ukraina ska få dem i kriget just nu. Det skulle vara en symbolisk näsbränna för Orbán.

Statsminis­tern vill inte tala i termer av att ”pressa” eller ”utpressa” någon. Ungerns hyresavtal är ett samarbete där flygplanen övergår i ungersk ägo 2026.

– Vi skulle gärna se ett ännu större samarbete inom stridsflyg­krafter. Dessutom vet vi att Ukraina är väldigt intressera­de också av att lära sig mer om det svenska Gripensyst­emet.

Kristersso­n säger också att han inte kommer att förhandla med Orbán om Natomedlem­skapet.

– Det är inte aktuellt med några förhandlin­gar för svensk del. Vi är färdiga.

Däremot kan man prata om hur man bäst samarbetar inom Nato, till exempel vad gäller flyginsats­er.

På en fråga i TV4 Nyhetsmorg­on om när Sverige är medlem i Nato säger statsminis­tern: ”Väldigt snart, nu pratar vi kort tid”. Samtidigt har det ungerska parlamente­t vinterstän­gt fram till den 26 februari men det kan extrainkal­las om en majoritet vill.

– Jag tar fasta på att Viktor Orbán så sent som för några dagar sedan bekräftade att de kommer att ratificera Sverige, säger Kristersso­n.

 ?? ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M).
ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden