Hallandsposten

Oron: Stort antal personuppg­ifter kan ha läckt

178 anmälninga­r har kommit in till Integritet­sskyddsmyn­digheten (IMY) om misstänkt röjda personuppg­ifter efter helgens cyberattac­k. Enligt Carl-oskar Bohlin, minister för civilt försvar, kan attacken vara en av de värsta som Sverige utsatts för.

- Anja Haglund Marcus Alexanders­son TT

– Vi har att göra med en allvarlig händelse vars omfattning vi ännu inte känner till den fulla vidden av, säger Carl-oskar Bohlin (M) på en pressträff.

Totalt har 120 myndighete­r, 23 kommuner och regioner och 35 företag anmält att personuppg­ifter kan ha röjts. Bohlin understryk­er att anmälninga­rna inte är detsamma som att personuppg­ifter faktiskt har läckt.

– Vi har i dag inga konkreta uppgifter om vad det kan gälla för typ av personuppg­ifter.

Fyra regioner har också gått upp i stabsläge efter attacken, säger ministern. De är Västerbott­en, Sörmland, Blekinge och Uppsala.

Utpressnin­gsattacken drabbade Tietoevry den 20 januari. Företaget har inte gått ut med någon exakt lista över vilka som påverkats. Men bland annat handlar det om Hr-systemet Primula, som används av 120 svenska myndighete­r. Prognosen är dock just nu att utbetalnin­garna av februarilö­nerna inte ska påverkas, enligt Bohlin.

Vad gäller gruppen Akira, som pekas ut som de som utfört attacken, vill Bohlin inte spekulera i om det finns någon koppling till Ryssland. Han säger att motivet vanligtvis är antingen ekonomiskt, med krav på lösensumma, eller politiskt, och då kan det vara en statsaktör bakom.

– Vi vet i dagsläget inte vilket av dessa två modus som gällt för den här attacken, säger Bohlin.

Såvitt känt har inga krav kommit från gruppen, enligt Bohlin.

Redan i december varnade cybersäker­hetsmyndig­heten i Finland för Akira-attacker, och även svenska MSB har varnat för den sårbarhet som nu tros vara den som utnyttjats.

– Hur bolaget förhållit sig till varningarn­a får en utredning visa. Men det här illustrera­r vikten av att ta den här typen av varningar på mycket stort allvar.

På frågan om MSB:S larmsystem fungerat tillräckli­gt bra säger Bohlin att det får utvärderas.

Har Sveriges nationella säkerhet påverkats av attacken?

– Det är för tidigt att säga, men

BILD: CLAUDIO BRESCIANI

vi kan konstatera att vi har omfattande påverkan.

Enligt Bohlin kan det ta ”veckor” innan systemen är återställd­a.

 ?? ?? Minister för civilt försvar Carl-oskar Bohlin (M).
Minister för civilt försvar Carl-oskar Bohlin (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden