Hallandsposten

Åsnor kan ha lösning som många skalliga män har väntat på

- Maria Blanco maria.blanco@gp.se

Att tappa håret och bli skallig är något som många människor, särskilt män, försöker motverka. Och kanske kan en studie från Sveriges lantbruksu­niversitet (SLU) ligga till grund för framtida lösningar mot oönskat håravfall. Studien fokuserar dock inte på människor – utan på hästraser som åsnor. – Har man generna, då har man en inkörsport för att hitta en behandling, säger Gabriella Lindgren, genforskar­e vid Sveriges lantbruksu­niversitet.

Åsnan Mortadelo blev nästan något av en rikskändis under jullovet i Spanien. Han är en av flera spanska åsnor vars blod har analyserat­s till en svensk studie om vilka gener som styr och reglerar hårtillväx­t.

Luis Manuel Bejarano, ordförande för den ideella organisati­on som tar hand om Mortadelo och ytterligar­e 17 åsnor, fick ett telefonsam­tal för sex år sedan från ett forsknings­institut i området som de tidigare har samarbetat med. De berättade att tre svenska veterinäre­r ville komma och ta blodprover på några av organisati­onens åsnor som lever halvvilt.

– Jag hade inte tänkt på det förut men det lät inte så konstigt att de ville utforska eventuella samband mellan olika djurs manar och mänskligt håravfall, säger Luis Manuel Bejarano.

Men varför titta närmare på spanska åsnor?

– De är små och har kort päls, som Mortadelo. Han väckte veterinäre­rnas uppmärksam­het eftersom han har samma utseende som den afrikanska åsnan – gråfärgad och med en svart linje på ryggen.

Han berättar att dessa åsnor ligger mycket nära den ursprungli­ga åsnan, som kommer från Afrika, och skiljer sig från åsnor i norra Europa som brukar ha längre hår för att klara det kalla klimatet.

– De här åsnorna är som en genetisk skatt, säger Luis Manuel Bejarano.

Det är just genernas roll i hårtillväx­ten som studien fokuserar på. Genforskar­en Gabriella Lindgren vid Sveriges lantbruksu­niversitet projektled­er studien och berättar att de även har analyserat andra arter, som zebror och Prewalskih­ästar. Likt åsnor har de en kortare och uppstående man.

– De spanska åsnorna är en pusselbit i ett ganska omfattande projekt, säger hon.

Forskarna har jämfört de här djurens genetik med islandshäs­tars och tinkerhäst­ars gener som bär på genetiska mutationer som påverkar hårtillväx­ten och har gett dem längre man.

Intresset för hästar och åsnor grundas i att det handlar om djur som, precis som människor, har hårväxt på huvudet. Det är också stor variation på hur lång och tjock manen är.

– Vi har jämfört en kort och lite frissig hästman med en lång och rak och då märker vi att de som har kort och frissig hästman har starkare hår. Det är spännande i sig, säger Gabriella Lindgren.

Studien har pågått sedan 2017 och är nästan klar för publicerin­g i år.

Enligt Gabriella Lindgren har forskartea­met gjort upptäckter vad gäller genernas påverkan på hästrasern­as hårtillväx­t som man kan gå vidare med. Eftersom de här genetiska faktorerna kan likna människans, öppnar det för att kunna använda resultaten för att till exempel forska om skallighet.

– Vad man kan göra i nästa steg är att gå in och kika på gener hos män som är skalliga och män som inte är det. Finns det någon skillnad när man jämför deras gener med de hos hästarna? Finns det några mutationer? Har man generna, då har man en inkörsport för att hitta en behandling, säger hon.

Under tiden som forskninge­n utvecklas och ett eventuellt botemedel mot oönskat håravfall blir verklighet kommer Mortadelo och de andra åsnorna att fortsätta med sina vanliga sysslor.

– Våra åsnor bidrar till att städa stränderna i området. De används också i släcknings­arbete vid skogsbränd­er och även i terapigrup­per för att motverka stress, säger Luis Manuel Bejarano.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Luis Manuel Bejarano, ordförande för den ideella organisati­onen El burrito feliz.
BILD: PRIVAT Luis Manuel Bejarano, ordförande för den ideella organisati­onen El burrito feliz.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Gabriella Lindgren, genforskar­e på Sveriges lantbruksu­niversitet (SLU).
BILD: PRIVAT Gabriella Lindgren, genforskar­e på Sveriges lantbruksu­niversitet (SLU).
 ?? BILD: PRIVAT ?? Åsnan Mortadelo har bidragit med sitt blod till en studie som forskare på Uppsala universite­t har gjort om hårtillväx­t.
BILD: PRIVAT Åsnan Mortadelo har bidragit med sitt blod till en studie som forskare på Uppsala universite­t har gjort om hårtillväx­t.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden