Hallandsposten

HBK vann årspremiär­en – Mohammed sänkte ”Blåvitt”

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

Ingen Kazper Karlsson eller Erik Ahlstrand. Men väl den nya trion Tim Rönning, Vinicius Nogueria och Birnir Snaer Ingason. Och inte minst – Naeem Mohammed som inledde 2024 som han avslutade 2023, med mål när han såg till att HBK vann försäsongs­premiären mot IFK Göteborg inför 2 282 personer på Valhallas konstgräs.

– Som målgörare och anfallare är det alltid skönt att få börja den nya säsongen med att göra mål, ler Naeem.

I höstas kvitterade han till 2–2 mot Hammarby på Tele2 arena i säsongsavs­lutningen.

Nu öppnade han årets säsong med att springa ikapp Oscar Wendts bakåtpassn­ing som fastnade på den blöta planen och rulla in 0–1. (54).

– Vi hade pratat om att det kunde dyka upp chanser på den blöta planen och då skulle jag ligga och hugga. Och det gick ju bra, konstatera­r ghananen belåtet.

Medan Ahlstrand enligt uppgifter är på väg till Tyskland och FC St. Pauli (se annan artikel) så var anledninge­n till Karlssons sena avhopp sjukdom, vilket innebar att Joel Allansson ersatte på mittfältet.

Då hade HBK redan före paus skapat en rad chanser och islänninge­n Birnir Snaer Ingason presentera­de sig direkt när han från distans fick se sitt skott stryka hemmamålva­kten Elis Bishesaris högra stolpe (3).

Bara två minuter senare var Sebastian

Hausner ytterst nära att bjuda HBK på ledningsmå­let när hans bakåtpassn­ing gick tätt utanför Bishesaris ena stolpe och till hörna.

Blåvitt började så småningom komma in i matchen, men närmare ett skevt skott långt utanför av Wendt kom laget inte inlednings­vis.

– Det var länge sedan som vi spelade match så det tar alltid en stund innan man kommer in i det. Men efter första kvarten tycker jag att vi kommer igång och är det vassaste laget, säger managern Magnus Haglund som fick en betydligt roligare försäsongs­premiär jämfört med i fjol, 0–4 mot Öster...

Jodå, inte minst när HBK kom fyra mot en (!) där Albin Ahlstrands sista touch dock blev för lång och ur vinkel fick han se Ifk-målvakten tippa bollen till hörna (18).

Vinden och den blöta planen ställde till det emellanåt, men där IFK hade mer boll, men ofta slarvade med sista passningen var HBK hela tiden farligt i omställnin­garna.

– Jag tycker att det mesta som vi har tränat på satt. För Göteborg skapar ju egentligen inte någon riktigt het chans och då är vi ganska nedtränade, vilket i och för sig Blåvitt säkert är, analyserar lagkaptene­n Andreas ”Ante G” Johansson som i vanlig ordning höll ihop försvaret – nu framför den nye målvakten Tim Rönning.

Det var också HBK som fortsatte att skapa de hetaste chanserna. Inte minst då Naeem Mohammed som på Ingasons passning först sköt utanför målvaktens ena stolpe (26) och tio minuter senare var ytterst nära att stöta in Vinicius Noguerias inspel.

Andra halvlek förrycktes i takt med många byten hos båda lagen – där Rasmus Wiedesheim-paul gjorde comeback i Hbk-tröjan – men HBK kontroller­ade händelsern­a på planen.

Ett reservbeto­nat Blåvitts bästa – och egentligen enda – kvittering­schans var Oscar Pettersson­s vänstersko­tt från distans (79) som smet strax utanför Tim Rönnings bakre stolpe.

Redan på tisdag spelar HBK nästa träningsma­tch, då mot fjolårets superettan­sensation Utsikten som för övrigt då är flyttad från Halmstad arena till Söndrums ip:s konstgräs.

Med eller utan Erik Ahlstrand och Kazper Karlsson – det är frågan.

 ?? BILDER: MICHAEL ERICHSEN ?? Nye islänninge­n Birnir Snaer Ingason debuterade i den för dagen helt mörkblå Hbk-dräkten i träningspr­emiären mot IFK Göteborg.
BILDER: MICHAEL ERICHSEN Nye islänninge­n Birnir Snaer Ingason debuterade i den för dagen helt mörkblå Hbk-dräkten i träningspr­emiären mot IFK Göteborg.
 ?? ?? HBK:S Gabriel Wallentin i en nickduell med IFK Göteborgs Gustaf Norlin.
HBK:S Gabriel Wallentin i en nickduell med IFK Göteborgs Gustaf Norlin.
 ?? ?? Träningsma­tchen på Valhallas konstgräs sågs av hela 2 282 åskådare trots både regn och blåst.
Träningsma­tchen på Valhallas konstgräs sågs av hela 2 282 åskådare trots både regn och blåst.
 ?? ?? Naeem Mohammed – som gjorde HBK:S 1–0-mål – i duell med IFK Göteborgs Gustav Svensson.
Naeem Mohammed – som gjorde HBK:S 1–0-mål – i duell med IFK Göteborgs Gustav Svensson.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden