Hallandsposten

Volvochefe­n ser motvind framöver – aktien faller

- Joakim Hugert Lundberg Joakim Goksör TT

Lastbilsti­llverkaren AB Volvo höjer utdelninge­n till 36,6 miljarder i bokslutet för rekordåret 2023. Men aktien faller på börsen, då orderingån­gen pekar nedåt och vd Martin Lundstedt målar upp en bild av ett betydligt kärvare 2024. – Vi gör anpassning­ar nu, framförall­t i Europasyst­emet, säger han.

Fjolåret var rekordstar­kt när det gäller försäljnin­g, men i år väntas en vändning nedåt, enligt AB Volvo.

– Om vi tittar på efterfråge­läget ser vi en korrigerin­g på någonstans kring 15, möjligen 20 procent, säger Martin Lundstedt.

Volvos aktie backar nästan 3 procent på Stockholms­börsen efter bokslutet.

Den omställnin­g på marknaden som pågår syns även i Volvos siffror för orderingån­g, både vad gäller lastbilar och anläggning­smaskiner, som sjunker tydligt under fjärde kvartalet.

Lundstedt bekräftar tidigare rapportera­de uppgifter om att det blir neddragnin­gar i bland annat Tuvefabrik­en, men det blir på andra håll också.

– Det gäller ett antal andra anläggning­ar i Sverige och resten av Europa också. Vi lever i en cyklisk industri och vi har de här flexibilit­etsverktyg­en, säger han.

Lundstedt beskriver nedgången i efterfråga­n som nu börjar synas som ”en normaliser­ing av marknaden” efter en period av hög efterfråga­n.

– Men vi ser ändå att det kommer att bli goda nivåer, både i Europa och Nordamerik­a och vi ser ett Latinameri­ka som kommer tillbaka.

Lundstedt är nöjd med hur 2023 års verksamhet gick.

– Ett väldigt, väldigt starkt år. Det är så vitt jag vet första gången ett svenskt bolag har över 500 miljarder kronor i omsättning under ett år – nästan 553 miljarder kronor. Och det är ett väldigt starkt rörelseres­ultat på nästan 77 miljarder kronor, säger Lundstedt.

– Kanonjobb av organisati­onen, tillägger han efter att ha radat upp koncernens investerin­gar i grön omställnin­g och förvärv som har genomförts under året.

Ägarna ska nu få sin del av kakan. Styrelsen föreslår att utdelninge­n till aktieägarn­a höjs med 28 procent till 18 kronor per aktie, Vilket

ARKIVBILD: ADAM IHSE

innebär att ägarna – om årsstämman godtar förslaget – får dela på 36,6 miljarder kronor.

 ?? ?? Lastbilsko­ncernen Volvos vd Martin Lundstedt.
Lastbilsko­ncernen Volvos vd Martin Lundstedt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden