Hallandsposten

Nystartad förening satsar på lokala rockspelni­ngar

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se

När livemöjlig­heterna i Halmstad försämras krävs att någon tar tag i problemet – och det är precis vad som nu görs. Med fokus på rockmusik vill den nystartade föreningen Louder skapa bättre förutsättn­ingar för artister och band, både lokala och utifrån. – Man tröttnar på att åka iväg och titta på band – de borde komma till Halmstad, säger Roland Larsson.

Diezel, Rockstugan, B&B, Tillsamman­s, Kajskjulet… Utbudet av platser där lokala band har kunnat framföra sin musik har tidigare varit stort i Halmstad, men på senare år har möjlighete­rna minskat rejält. För att råda bot på detta startades nu i januari musikfören­ingen Louder. Initiativt­agare är bland andra Anna Lundström, som är ordförande, och Roland Larsson.

– Vi tyckte att det inte har hänt någonting i Halmstad på flera år, säger Roland. Vi ville få i gång det igen. Både jag och Anna kommer från den gamla musikfören­ingen Oktan som jobbade mycket på Diezel och med 035-festivalen. Mycket av sånt har försvunnit.

Anna fortsätter:

– I och med att vi har arrangerat så mycket förut – hundratals spelningar tillsamman­s – så vet vi dels hur man gör, dels att det går. Vill man ha det så får man göra det.

– Man tröttnar på att åka iväg och titta på band, säger Roland. De borde komma till Halmstad i stället.

Föreningen har inte en fast plats där konsertern­a ska arrangeras, utan man ska hyra in sig där det passar för stunden, för att bli mer anpassning­sbara. Det skapar möjlighete­r både för lokala och nationella band att spela.

– Rock är en ganska bred genre i sig, men det är huvudsakli­ga genren vi ska jobba med, säger styrelsele­damoten Love Larsson.

Love Larsson är inte släkt med Roland Larsson, men däremot kollega. Eftersom Love är med i ett band, Shiba, har det blivit mycket musiksnack på fikaraster­na dem emellan. Shiba blir nu ett av två band som ska uppträda på premiärkvä­llen, fredagen den 2 februari. Tillsamman­s med ett annat lokalt rockband, Baby

Jesus, ska de spela på Kulturhuse­t Najaden. Det är en lokal med flera fördelar. De får en billigare hyra från kommunen eftersom de är en förening som arrangerar, det går in mycket publik – och så har baren fullständi­ga rättighete­r, vilket inte är helt oviktigt när det gäller att kunna gå runt.

Men bara det faktum att det faktiskt blir en konsert är en stor vinst, menar Roland:

– Vi vill ge Halmstadba­nd möjlighet att spela i sin egen hemstad.

Bristen på detta bekräftar Fredrik Staver, som spelar gitarr och sjunger i Baby Jesus. I maj ska de ge sig ut på sin sjätte Europaturn­é och återigen uppträda i länder som Frankrike, Schweiz och Tyskland. Men konserter på hemmaplan har däremot lyst med sin frånvaro.

– Det har aldrig varit lätt för oss att få en spelning i Halmstad. Även om vi har velat så har det inte gått på de scenerna som har funnits. Vi har aldrig känt oss som ett Halmstadba­nd för det har inte gått. Vi gjorde allt vi kunde för att söka oss bort från stan, för det fanns så få möjlighete­r att spela här.

Varför det har blivit så kan ha flera förklaring­ar, men Fredrik har en teori:

– Min känsla har varit att musikscene­n i Halmstad ska vara så tillrättal­agd. Vi är inte ett tillrättal­agt band; vi är ett ganska vilt rockband. Det känns som att det kan ha med saken att göra, varför vi inte har spelat så mycket i Halmstad.

Därför är han nu taggad på att det kommer en förening som vill satsa på den här typen av musik.

– Jag är jätteglad. Det är så bra att det händer. Att man går ihop och gör någonting för att förändra läget är precis vad den här staden behöver: eldsjälar som vill förändra.

Även medlemmarn­a i det andra premiärban­det, Shiba, är peppade inför den 2 februari.

– Det ska bli riktigt kul att spela, säger gitarriste­n Christian Rapp. Man startar ett band för att man vill ut och lira, man vill att folk hänger med i vad man gör och får känna när det svänger. Dela energin.

Nyligen startade en annan musikfören­ing i stan, som fokuserar på reggaemusi­k.

– Vi kommer nog att kompletter­a varandra, säger Anna. Halmstadbo­rna får mer musik över huvud taget.

Föreningen Louder har några fler band på gång under våren, men tänker att det framförall­t blir till hösten som det drar i gång på riktigt. Redan när de startade föreningen märkte de att bokare hörde av sig för att kolla intresset, säger Anna:

– Om det finns en musikfören­ing som anordnar spelningar så hittar de. Nu hoppas vi bara att tillräckli­gt många Halmstadbo­r köper biljetter, dyker upp och för snacket vidare.

"Nu hoppas vi bara att tillräckli­gt många Halmstadbo­r köper biljetter, dyker upp och för snacket vidare

 ?? ??
 ?? BILD: EMIL AGERSKOV ?? Baby Jesus har gjort flera Europaturn­éer, men sällan spelat på hemmaplan. ”Vi gjorde allt vi kunde för att söka oss bort från stan, för det fanns så få möjlighete­r att spela här”, säger sångaren Fredrik Staver.
BILD: EMIL AGERSKOV Baby Jesus har gjort flera Europaturn­éer, men sällan spelat på hemmaplan. ”Vi gjorde allt vi kunde för att söka oss bort från stan, för det fanns så få möjlighete­r att spela här”, säger sångaren Fredrik Staver.
 ?? ??
 ?? BILD: JOHAN HAMMERBY ?? När den nya musikfören­ingen Louder arrangerar sin första konsert ska banden Shiba och Baby Jesus spela. Christian Rapp (spelar gitarr i Shiba), Fredrik Staver (spelar gitarr och sjunger i Baby Jesus), Joel Segerstav (spelar orgel i Baby Jesus), Anna Lundström (ordförande i Louder), Love Larsson (styrelsele­damot i Louder samt gitarrist och ledsångare i Shiba) och Roland Larsson (styrelsele­damot i Louder).
BILD: JOHAN HAMMERBY När den nya musikfören­ingen Louder arrangerar sin första konsert ska banden Shiba och Baby Jesus spela. Christian Rapp (spelar gitarr i Shiba), Fredrik Staver (spelar gitarr och sjunger i Baby Jesus), Joel Segerstav (spelar orgel i Baby Jesus), Anna Lundström (ordförande i Louder), Love Larsson (styrelsele­damot i Louder samt gitarrist och ledsångare i Shiba) och Roland Larsson (styrelsele­damot i Louder).
 ?? BILD: JOHAN HAMMERBY ?? Anna Lundström är ordförande och Roland Larsson och Love Larsson styrelsele­damöter i den nystartade musikfören­ingen Louder.
BILD: JOHAN HAMMERBY Anna Lundström är ordförande och Roland Larsson och Love Larsson styrelsele­damöter i den nystartade musikfören­ingen Louder.
 ?? BILD: PRESSBILD ?? Shiba är det ena av två band som ska spela på Kulturhuse­t Najaden 2 februari, i regi av musikfören­ingen Louder.
BILD: PRESSBILD Shiba är det ena av två band som ska spela på Kulturhuse­t Najaden 2 februari, i regi av musikfören­ingen Louder.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden