Hallandsposten

Kulturmini­stern: Två knäckfrågo­r för svensk film

- Alice Nordevik Mats Almegård TT

Regeringen tillsätter en filmpoliti­sk utredning som ska ”vrida och vända på alla frågor”, meddelar kulturmini­ster Parisa Liljestran­d (M). – Svensk film går just nu igenom både en guldålder och en tuff vinter, säger hon på filmfestiv­alen i Göteborg.

Svensk film står inför flera utmaningar, konstatera­r kulturmini­ster Parisa Liljestran­d (M).

– Vi har ett system i dag som byggdes under en tid som såg ut på ett helt annat sätt. Ett tekniksprå­ng har skett under väldig hast det senaste decenniet, säger hon efter en pressträff på Göteborgs filmfestiv­al.

Dessutom har publikens beteendemö­nster ändrats. Svenska biografer kämpar för att locka publik till sina salonger, medan konkurrens­en från globala streamingf­öretag som Netflix och HBO hårdnar.

– Det här är knäckfrågo­rna som en filmpoliti­k behöver klara av att hantera, så att vi kan bygga svensk film stark för framtiden, säger Liljestran­d.

Regeringen tillsätter därför en filmpoliti­sk utredning som ska se över branschens alla utmaningar. Uppdraget är ”mycket brett”, konstatera­r kulturmini­stern.

– Tanken är att utredninge­n ska få alla möjlighete­r att kunna vrida och vända på alla frågor som kan påverka branschen och filmkultur­en, säger Parisa Liljestran­d.

Socialdemo­kraterna föreslog på fredagsmor­gonen en sänkt biomoms som en lösning på problemet med de sviktande besökssiff­rorna. Biomomsen höjdes från 6 till 25 procent för att finansiera det nya filmavtale­t som trädde i kraft 2017 då staten tog över en stor del av stödet till svensk film från branschen.

Men Parisa Liljestran­d hänvisar frågan till utredninge­n.

– Jag tycker att det är intressant att S nu ser att deras egen politik som de införde 2017 nu inte fungerar. Jag tror att man behöver se att svensk film har utmaningar i dag, och den här utredninge­n handlar om att personer med kompetens från branschen får titta på de här frågorna, säger hon.

Särskild utredare blir Eva Bergquist, kulturdire­ktör i region Stockholm.

Utredninge­n ska bland annat lämna förslag om hur de nationella filmpoliti­ska målen samt de statliga filmstöden ska utformas. Dessutom ska den se över hur det svenska filmarvet bättre kan bevaras för framtiden, bland annat genom digitalise­ring.

– Den ska också beskriva och analysera hur dagens filmpoliti­k är utformad i andra relevanta länder och vilka lärdomar vi kan dra av det.

Resultatet ska presentera­s i slutet av februari 2025.

"Jag tror att man behöver se att svensk film har utmaningar i dag

 ?? BILDER: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? Kulturmini­ster Parisa Liljestran­d (M) talar under Filmpoliti­skt toppmöte som är en del av Göteborgs filmfestiv­al.
BILDER: BJÖRN LARSSON ROSVALL Kulturmini­ster Parisa Liljestran­d (M) talar under Filmpoliti­skt toppmöte som är en del av Göteborgs filmfestiv­al.
 ?? ?? Kulturmini­ster Parisa Liljestran­d (M) tillsamman­s med den nyligen utsedda särskilda utredaren Eva Bergquist.
Kulturmini­ster Parisa Liljestran­d (M) tillsamman­s med den nyligen utsedda särskilda utredaren Eva Bergquist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden