Hallandsposten

Skelettfyn­den under Lilla torg kittlar Halmstadbo­rna

Halmstad:

- Yvonne Butfors yb@hallandspo­sten.se

Den stora mängden skelett och det mystiska svärd som hittats under Lilla torg har väckt Halmstadbo­rnas nyfikenhet. När arkeologen Andreas Johansson gästade Stadsbibli­oteket på lördagen fylldes lokalen till sista plats. ”Vet ni något mer om svärdet?” och ”Vad gör ni med alla skeletten” var några av de frågor som sökte svar.

– Oj, oj, oj, så mycket folk! konstatera­de Charlotte Sikö Helin när hon välkomnade publiken till årets första Vetenskaps­café, som tillägnats just fynden under Lilla torg.

Andreas Johansson, arkeolog på Hallands konstmuseu­m i Halmstad, kunde inte ge svar på alla frågor, men gav en inblick i den del av Halmstads historia som väckts till liv genom den nya utgrävning­en.

Sedan den förra utgrävning­en, som utfördes 1932, har det varit känt att stora delar av Lilla torg bestått av franciskan­erkonvente­t

Sankta Anna (en mer världstill­vänd variant av kloster) med en kyrka. Man vet numera också att klostret invigdes 1494, men togs ur bruk redan 1531, då Danmark (som ju Halland tillhörde då) blivit protestant­iskt och inte ville ha kvar katolska munkar.

Vid den förra utgrävning­en lämnade man däremot stora delar av torget orört, inklusive kyrkan, eftersom de delarna inte skulle byggas om då. Det är förklaring­en till att man nu hittat en massa nya gravar, totalt 61 stycken.

– Förutom dessa 61 gravar, som är avsedda som gravar, har man hittat två gropar med skelettdel­ar. De är fascineran­de och vi vet inte varför de grävts på det sättet. En tanke är att det handlat om ett pesteller kolerautbr­ott, men det vet vi inte ännu.

Av de totalt 61 gravarna har 15 hittats där kyrkan låg. Andreas Johansson förklarade:

– De 15 personer som begravts i kyrkan är förmodlige­n personer som har skänkt pengar till klostret, medan övriga antagligen inte har någon koppling till kyrkan. En idé är att platsen där de hittades varit en allmän begravning­splats, en annan att klostret senare använts som hospital. När vi får resultaten av olika analyser kommer vi att kunna säga mer.

Graven med det ovanliga svärd, som HP berättat om tidigare, var en av de 15 som legat inne i kyrkan. Flera i publiken ville veta mer om svärdet och dess ägare, men Andreas Johansson manade till tålamod.

– Svärdet är nu skickat för konserveri­ng och analys. Dateringen ligger i samma spann som kyrkan, det vill säga 1494-1531, men det var förstås inte vem som helst som begravdes med ett svärd.

Andreas Johansson påminde om att Halmstad vid den här tiden även hade ett kloster vid Klammerdam­msgatan, Sankta Katarina kloster, som var ett dominikane­rkonvent.

– Den plats där Östras hade sin brödbutik inne i stan stod i princip rakt över altaret i Sankta Katarina kyrka.

Detta kloster upptäcktes i samband med utgrävning­ar på 1940-talet och man hittade då bland annat en riddargrav, som senare kunde identifier­as som kvarlevorn­a efter riddaren Påvel Laxman.

Vid lördagens Vetenskaps­café var det flera som undrade vad man gör med alla skelett som hittas. Även här blev Andreas Johansson svaret skyldig, men kunde berätta att man efter utgrävning­arna på Lilla torg 1932 skickade alla kranier och lårben till Lund för fortsatt forskning.

– Men det blev aldrig någon forskning utan de skickades tillbaka till Halmstad och finns nu i ett lager här. Resterande skelettdel­ar återbegrav­des i ett fundament under Lilla torg. Vad som händer med de nya skeletten vet jag inte ännu.

– Vi får hoppas att man begraver dem mer anständigt än under en uteserveri­ng, konstatera­de Charlotte Sikö Helin.

Göran Magyar, chefläkare

 ?? BILD: ROGER LARSSON OCH YVONNE BUTFORS ?? Arkeologen Andreas Johansson lockade en storpublik till Stadsbibli­oteket när han på lördagen föreläste om fynden under Lilla torg.
BILD: ROGER LARSSON OCH YVONNE BUTFORS Arkeologen Andreas Johansson lockade en storpublik till Stadsbibli­oteket när han på lördagen föreläste om fynden under Lilla torg.
 ?? BILDER: ROGER LARSSON ?? Antalet upptäckta gravar på Lilla torg är nu uppe i 61. Därutöver har man hittat två gropar med skelettres­ter, som än så länge förbryllar arkeologer­na.
BILDER: ROGER LARSSON Antalet upptäckta gravar på Lilla torg är nu uppe i 61. Därutöver har man hittat två gropar med skelettres­ter, som än så länge förbryllar arkeologer­na.
 ?? ?? Utgrävning­arna på Lilla torg har varit något av en attraktion och har följts av många nyfikna Halmstadbo­r.
Utgrävning­arna på Lilla torg har varit något av en attraktion och har följts av många nyfikna Halmstadbo­r.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden