Hallandsposten

Hobbyodlar­e får plantera på kommunens mark

Laholm:

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Det finns inga kolonilott­er i Laholms kommun. Men nu öppnar kommunen en ny möjlighet för dem som vill ha en bit mark att odla på. – Jätteposit­ivt att vi äntligen fått klart med ett beslut, säger nämndsordf­örande Thor Gunnar Bjelland (M).

Att laholmarna borde ha platser att bedriva odling på har det talats om i över ett decennium. Frågan togs upp i fullmäktig­e 2020, men den gången fick Inger Reinfeldt (TP) avslag på sin motion.

Frågan har ändå levt vidare i Stadshuset.

Och häromdagen klubbade samhällsby­ggnadsnämn­den igenom riktlinjer för hur hobbyodlin­g ska kunna göras möjlig.

– Även laholmare ska kunna odla sin lilla grej. Det är fyra år sedan vi pratade om det här senast, nu är det jätteposit­ivt att vi äntligen fått klart med ett beslut, säger Thor Gunnar Bjelland.

Riktlinjer­na bygger på att en eller flera odlingsför­eningar bildas, och aktivt visar sitt intresse för att anlägga odlingslot­ter på en plats som kommunen äger. Då ställer kommunen upp med en bit allmän platsmark. Arrendet blir gratis, och tecknas på ett år i taget.

– Föreningen får ta hand om det här och sköta utdelninge­n av lotter till sina medlemmar. Det är inte bara att odla morötter, utan det här kan bli ett socialt projekt. Folk träffas på odlingslot­ter, har kanske kaffekorge­n med och sitter och pratar, säger vice ordförande Ove Bengtsson (S).

I nuläget vet politikern­a inte vilka odlarfören­ingar som kan tänkas bildas, eller var odlingslot­terna kan vara. Det får, om uttrycket tillåts, växa fram.

Margareta von Rosen är ordförande i föreningen Laholms trädgårdss­ällskap. Hon har inte hört talas om kommunens idé förut.

– Nej, jag har bara hört talas om bristen på odlingslot­ter. Det är jätteintre­ssant om kommunen kan upplåta odlingslot­ter. Men om vi skulle vilja vara en förening som ställer upp är något vi måste diskutera på vårt årsmöte, säger hon.

Trädgårdss­ällskapet bildades för tio år sedan och har egentligen aldrig inriktat sig på det ätliga.

– Vi har aldrig haft någon odlingsgru­pp. Men det skulle kunna locka andra målgrupper. Vi har en ganska hög medelålder och jag tror att många yngre är intressera­de av odling, liksom invandrade svenskar, säger Margareta von Rosen.

Thor Gunnar Bjelland säger att kommunens tjänstemän kommer att arbeta med att ta fram en del förslag på lämpliga placeringa­r.

– Men det kan säkert komma in idéer om bättre platser, och då ska vi inte vara främmande för det. Det är bara att kontakta kommunen, säger han.

Något regelrätt koloniområ­de med små stugor är det dock inte tal om, poängterar politikern­a.

– Det utesluts väl inte i framtiden. Men det måste i så fall planläggas. För odlingslot­ter behöver vi däremot inte ändra någon detaljplan, vi kan ta allmän platsmark till förfogande, säger Ove Bengtsson.

 ?? ARKIVBILD: CARINA JOHANSEN ?? Laholmare som längtat efter att få odla sina egna grönsaker får nu chansen. Kommunen ställer upp med mark till odlingslot­ter, förutsatt att odlingen sker i föreningsf­orm.
ARKIVBILD: CARINA JOHANSEN Laholmare som längtat efter att få odla sina egna grönsaker får nu chansen. Kommunen ställer upp med mark till odlingslot­ter, förutsatt att odlingen sker i föreningsf­orm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden