Hallandsposten

Miljoner flyter in när kommunen samlar in förpacknin­gar

Laholm: Från årsskiftet tog Laholms kommun över ansvaret för alla återvinnin­gsstatione­r med gröna containrar. En förändring som faktiskt sänkte avfallstax­an för många laholmare.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

– Det har blivit mer ansvar och mer arbete för oss. Men det är ändå väldigt positivt. Ska sopbilen ändå köra ut och hämta mat- och restavfall kan den ju hämta förpacknin­gar också, säger Laholms avfallsstr­ateg Lotta Wolf.

Hon menar att kommunen låg i framkant när man införde fyrfackskä­rl för bland annat förpacknin­gar 2018. Den stora investerin­gen var således redan gjord, när kommunen nyligen tog över återvinnin­gsstatione­rna från som tidigare drevs av förpacknin­gsinsamlin­gen FTI.

– Nu får vi en hel del ersättning­ar för arbetet via Naturvårds­verket, säger hon.

Det handlar om ersättning­ar i storleksor­dningen tio miljoner kronor. Att dessa pengar börjar flyta in ger en direkt effekt i medborgarn­as plånböcker.

– Alla taxor som innefattar förpacknin­gsmaterial har vi nu sänkt. För dem med fyrfackskä­rl sänktes taxan från 3 100 kronor per år till 2 818 kronor, säger Lotta Wolf.

Det finns kommuner som har den stora delen av arbetet framför sig, påpekar hon.

– Från 1 januari 2027 ska alla kommuner ha hämtning av förpacknin­gar vid tomtgränse­n. Det är eftersom vi redan gjort detta som vi ligger bra till.

Idén med det hela är att främja källsorter­ingen. För det osorterade avfallet – restavfall­et – får kommunen däremot inga intäkter. Taxan för restavfall har därför höjts på grund av fördyrade kostnader för förbrännin­g och transporte­r.

I Mellbystra­nd finns den återvinnin­gsstation som laholmarna använder flitigast. Meningen var att den skulle flyttas vid årsskiftet, från Mellby center till gamla Tre Laxartomte­n.

Anledninge­n var att markägaren Arwidsro befarade att stationen skulle inkräkta på parkerings­platserna. Men nu har Arwidsro ändrat sig, och därmed blir det ingen flytt.

– Ja, vi är jättenöjda med att den får stå kvar där. Den står bäst på Maxi, där folk kommer och handlar och stannar till med bilen. Det är den stationen som samlar in mest material så den är oerhört viktigt för oss, säger Lotta Wolf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden